Guggenheim Abu Dhabi eindelijk een feit?

Een nieuw museum, dat juichen we steeds toe. Al heeft het Guggenheim in Abu Dhabi nog voor de eerste steen is gelegd al een zwaar verleden. Dertien jaar na de eerste aankondiging lijkt het alsof de werken aan het bouwsel van architect Frank Gehry eindelijk kunnen beginnen.

Het, laten we eerlijk zijn, megalomane project werd in 2011 stopgezet, onder meer door de verhalen over misbruiken van buitenlandse werkkrachten in het land. Budgetten liepen uit de hand, en de architecturale complexiteit ervan werd lichtjes onderschat.

“It’s a big building, parts of it are quite complex, and it should take a little bit of time to put together as it’s also quite large”, zegt de directeur van de Guggenheim Stichting, Richard Armstrong, hiermee hoge toppen bereikend op de lijst van understatements of the year.

Het experimentele ontwerp heeft onder meer als doel “to create an innovative vision for viewing contemporary art in the context of a desert landscape”. Met zo’n 95,000 m2 is het alvast een reus van een gebouw. Het zal dan ook niet enkel dienen als tentoonstellingsruimte, maar tevens als onderwijsruimte, archief en bibliotheek.

Wanneer ze hopen klaar te zijn met de werken zeggen ze wijselijk niet, al wordt hier en daar een periode van vier jaar naar voren geschoven, maar dat het een impact zal hebben staat nu al buiten kijf. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X