Het advies van Zweedse kunstenares Karin Mamma Andersson aan jonge kunstenaars.

In het interview dat de Zweedse kunstenares Karin Mamma Andersson in 2017 met Louisiana Channel had is er een moment waarop ze haar advies geeft aan jonge of startende kunstenaars (deze laatsten kunnen ook jong zijn, uiteraard). Het loont de moeite om haar advies te beluisteren, ook al ben je geen kunstenaar.

Haar punt? Jonge kunstenaars kunnen zich maar best op de kunstgeschiedenis storten, en maximaal leren uit de grote voorgangers die hen inspireren. In haar ogen is kunst, op om het even welk punt, van om het even welke kunstenaar, een evolutionair proces, dat voortkomt uit alle voorgaande geproduceerde kunst. Door dieper te graven in zichzelf, zich te laten inspireren, motiveren zelfs, door de illustere voorgangers, kunnen ze nieuwe, zij het niet onbewandelde wegen op gaan. Wat ook betekent dat ze bepaalde kunstenaars uitsluiten uit hun invloedssfeer, uit een vorm van Darwiniaanse natuurlijke selectie.

Door absoluut iets nieuws te willen brengen, iets dat nog nooit eerder werd gemaakt of gezien, offer je als kunstenaar wellicht een zekere authenticiteit op, en laat dit laatste net iets zijn waar kunstminnaars meer en meer naar op zoek zijn.

Dit stukje maakt deel uit van een langere reportage, waarin ze onder meer haar proces uitlegt, wat het betekent als mens om kunstenaar te (willen? moeten?) zijn, en hoe ze haar schilderijen als wapens aanzit. Een indringende visie. Je kan het volledige interview hier nog bekijken.

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X