Landschapschilderen in een hedendaags jasje. Nieuwe ontdekkingen (#2)

Het landschap dat er geen is… Kunstenaars besparen zich vaak geen moeite om aan te tonen dat wat we voor een landschap aanzien er feitelijk geen is. Is elke poging tot het reproduceren van een landschap niet bij aanvang, per definitie absurd? Een geschilderde pijp is geen pijp, maar geldt dat niet des te meer wanneer we de natuur trachten over te doen?

Deze drie kunstenaars hebben alvast een specifieke manier gevonden om dit argument te maken, geniet even mee:

Kevin Vanwonterghem

Het heeft misschien te maken met de eeuwige drang van de mens om natuurelementen te willen bedwingen. Ja kan het als een aanklacht lezen, een bevragen welke zin het begrip ‘natuurlijke omgeving’ nog heeft voor de hedendaagse mens, die doorheen verschillende evoluties een onherroepelijke afstand heeft gecreëerd met de natuur, dewelke we het liefst ‘consumeren’ in voorverpakte, herkenbare want door de mens geschapen vormen. Intrigerend werk alleszins:

landscape_van_wonterghem_kevin3

landscape_vanwonterghem-2015-august-no-title-110cm-x-90cm-lr

Brooks Shane Salzwedel

Ook in het werk van Salzwedel intervenieert de mens vruchteloos in de natuur, of is de relatie ermee alleszins serieus scheefgetrokken. “Ancient trees, decaying flora, and icy mountains obscure long forgotten places and objects, at once familiar and unrecognizable, creating a space for rumination that challenges the relationship to their meaning”.

salzwedel-1

salzwesel-10

Marnix De Keukelaere

Zo de mens al een moeilijke relatie onderhoudt met de natuur, dan ligt de oplossing misschien wel in het herscheppen ervan. In zijn reeksen ‘The cedar forrest’ en ‘The lay of the land’ legt Marnix De Keukelaere op een heel eigen manier vanuit zijn atelier het nabootsen van een landschap aan de kaak, op een ludieke, maar rake manier.

de-keukelaere-1

de-keukelaere-2

de-keukelaere-3

de-keukelaere-5

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X