A rebel with a cause, een boeiend portret van een bijzondere kunstenares Maggi Hambling

Een viertal jaar geleden vond in de British Museum in Londen een tentoonstelling plaats met 40 tekeningen van de geniale, controversiële Maggy Hambling. Voornamelijk portretten van vrienden en kunstenaars, de tekeningen geven alleszins in een uiterst uitgepuurde vorm de kracht aan van Hamblings kunst, moge het in deze portretten zijn of in de thema’s die ze de laatste jaren aankaart: van woeste zeeën tot de tragische bombardementen op Aleppo en de vluchtelingenproblematiek in de Middellandse Zee.

De tentoonstelling was in zekere zin een viering van de 40-jarige carrière van de kunstenares, die in de wilde jaren ’60 aanving met talrijke experimenten in pop art en alt art. Het experimenteren is haar alleszins bijgebleven als leidraad, evenals het rebels kantje dat vaak aan haar werken kleeft – zelfs serieuze Britse kranten eisten het wegnemen van haar portret van Oscar Wilde uit het Londense straatbeeld. ‘Consistent irritant’, noemt de Directeur van de Malborough Contemporary galerij haar, een mooie manier om haar compromisloze integriteit te verwoorden.

Naar aanleiding van de tentoonstelling werd ook een reportage gemaakt over het leven en werk van de kunstenares. In de eerste helft wordt voornamelijk ingezoomd op de tekeningen in het British Museum, terwijl de tweede helft haar historiek en haar huidige werk bespreekt. Een mooi portret van een bijzondere dame in het kunstlandschap…

“Drawing is an artist’s most direct and intimate response to the world. The touch of charcoal, graphite or ink on paper is full of endless possibilities. I try to distill the essence of a subject and capture the life-force of a moment. The challenge is to touch the subject with all the desire of a lover”, aldus Hambling.

Ontdek het hier. Of je haar kent of niet, het blijft een boeiende reportage voor alle kunstliefhebbers:

 

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het British Museum kwam ook een fraai boek uit met de tekeningen en analyses van kenners. Een absoluut hebbeding voor elke kunstliefhebber:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. She has a lot of talent!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X