“Het onzichtbare zichtbaar maken”, Ann Veronica Janssens over haar kunst

Soms is kunst moeilijk te benoemen. Dit is al zeker het geval met de kunst van Ann Veronica Janssens, die zich op het kruispunt bevindt tussen experiment, immersive art en lichtsculptuur. Het is alleszins het resultaat van een constante, intense zoektocht, besprenkeld met een flinke dosis serendipiteit.

Haar doel, zo zegt ze in dit interview met Louisiana Channel, is om het onzichtbare zichtbaar te maken, vorm geven aan het immateriële, en hiermee een nieuwe manier bieden om de realiteit te zien. De beste wijze om dit te doen is uiteraard door licht als basismateriaal te gebruiken, gezien de ogen -en hersenen- van de mens slechts een klein spectrum van licht kunnen waarnemen. Uiteindelijk neemt ze hiervoor in haar kunst meer weg dan dat ze toevoegt, een werkwijze die ze ‘ecologie’ noemt.

Uit het interview blijkt tevens hoe cruciaal de ervaringen uit de jeugd zijn voor de wording van een kunstenaar. Haar jeugd bracht ze door in Congo, waar ze niet veel anders te doen had dan naar de zonsopgang en -ondergang te staren, betoverd door het licht in deze magische momenten.

Maar we laten het haar beter zelf vertellen. Een boeiend interview voor wie zich wil verdiepen in haar kunst:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X