Surrealistische fotografie, ontdek het werk van Erik Johansson

Mocht je toevallig in de komende maanden in Moscow, Seoul of Sint-Petersburg vertoeven, het kan, neem dan zeker de tijd om naar de solotentoonstelling te gaan kijken die de Zweedse surrealistische fotograaf Erik Johansson er heeft.

Zijn fotografische collages zijn niet bedoeld om een bepaald moment vast te leggen, wat fotografie normaal gezien doet, maar een idee vorm te geven, aan de hand van een camera en wat, wel, heel veel fantasie. Het idee is desalniettemin om een realistisch beeld te vormen, zelfs al lijkt het uit een droomwereld ontsproten, een voorstelling van het onmogelijke.

Het zorgt niettemin voor een interessante spanning: gezien alle foto’s die hij gebruikt ook een beeld uit de werkelijkheid zijn, is de uiteindelijke compositie ook, in zekere zin, reëel. Of een compositie van een bepaalde realiteit, tenzij het er meerdere kunnen zijn. Geen futiele gedachte.

Vrijblijvend is het echter niet, er zit steeds een boodschap achter. Neem zijn reeks Give me time als voorbeeld: “The struggle of going though life with more and more obligations weighing you down. People want to borrow your time, but time is not borrowed, it is taken and never returned.” (artist statement)

Voor wie mocht denken dat zo’n foto’s maken eenvoudig knip- en plakwerk is, wel, dat is het enigszins wel, maar het vergt toch redelijk wat moeite. Het is arbeidsintensief werk, waardoor hij slechts 6 tot 8 werken per jaar kan maken. Om je een idee te geven, bekijk hier even mee wat er schuilt achter de foto die hij maakte voor het Zweedse fonds voor kinderkanker:


Ontdek meer werk en making ofs op zijn website!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op