Hedendaagse kunstenaars en hun zelfportret, 5 verrassende voorbeelden

Niets zo fascinerends als een kunstenaar die zichzelf portretteert.. De zelfportretten van pakweg een Goya, Spilliaert, Lucian Freud of Frida Khalo zijn niet van ons netvlies weg te branden. De fascinatie komt wellicht door de gelaagdheid van de boodschap: een zelfportret maken is eerst en vooral een introspectieve daad (nemen we aan), maar hoe gaat een kunstenaar daarmee om? Is hij bloedeerlijk in de confrontatie met zichzelf? Verbergt hij zaken – ook voor en aan zichzelf? Is hij nog zoekende naar de betekenis van zijn werk, en dus van zichzelf, of toont het beeld aan dat hij juist zichzelf gevonden heeft?

Talrijke vragen die uiteindelijk niet enkel de kunstenaar aanbelangen, maar ook ons als toeschouwer.

Ook hedendaagse kunstenaars houden er blijkbaar van zichzelf in beeld te brengen. En soms gaar ze hier heel diep en creatief in. Ontdek even mee:

Isabelle Van Zeijl

Incontournable wanneer je het over hedendaagse zelfportret hebt, de Nederlandse Van Zeijl is gefascineerd door oude meesters en onderzoekt via haar foto’s hun visie over schoonheid, weliswaar op haarzelf geprojecteerd.

 

Mariell Amélie

De Noorse Amélie is geboren aan de Noordpoolcirkel. Niet dat het uitmaakt. In het meeste van haar werk zoekt ze naar de connectie tussen mens en natuur, maar vaak met een licht surrealistische toets:

Sun Mi Ahn

De Koreaanse Sun Mi Ahn heeft vaak ook een surrealistische toets in haar zelfportretten, al knoopt ze hiermee naar eigen zeggen banden met universele thema’s als sensualiteit, angst, onzekerheid en dromen.

 

Melissa Cooke

De Amerikaanse Cooke vertrekt graag van alledaagse taferelen, die fotografeert ze eerst, en gaat dan specifieke details uitvergroten, die ze dan in haar tekeningen gebruikt. Enfin, alledaags is veel gezegd, in een van haar series deed ze dit terwijl er verf over haar gezicht droop. Een speciaal effect alleszins:

 

Eloy Morales

De combinatie verf op een geverfd zelfportret is ook terug te vinden in de hyper-realistische kunstenaar Eloy Morales. Heel esthetische en verrassend, met deze reeks heeft Morales de wereldpers gehaald.

zelf_eloy3

 

Heb je nog voorbeelden? Laat het het weten!

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

3 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op