Een essentiële vrijheid… Ontdek het werk van Lianne Strik!

Twee opvallende trends in de kunstfotografie:

  • een groeiend aantal fotografen zegt photoshop vaarwel
  • een even sterk groeiend aantal fotografen waagt zich onder water voor hun composities

Het wordt nog sterker als beide trends samenvallen in een persoon. De in Mexico levende Nederlandse fotografe Lianne Strik is hier een mooi voorbeeld van. Dat ze photoshop niet gebruikt is een bewuste keuze. Het effect dat ze wil bekomen hoeft niet noodzakelijk esthetisch of spectaculair te zijn, zo vertelt ze. Eerder wil ze een organisch geheel bereiken in haar foto’s, wars van artificieel licht of technologische hulpmiddelen. Terug naar de essentie.

In zekere zin biedt dit haar ook een grote vrijheid. De staat van gewichtloosheid en de onwezenlijke sfeer van het leven onder water biedt veel meer mogelijkheden aan de fotografe, al moet ze zich af en toe aanpassen aan de omgeving en haar modellen. Vrijheid is overigens een centraal begrip, niet enkel in het werk zelf, maar ook in haar werkzaamheden, het helpt haar om te ontsnappen aan de brutale omgeving en de macho-cultuur van Mexico, waar het noch als vrouw noch als kunstenaar, laat staan als beide, makkelijk is om een eigen plek te veroveren.

De werken mogen dan nog organisch en natuurlijk tot stand komen, ze zijn daarom niet ontdaan van symboliek. Hier en daar vind je wat universele symbolen weer, de klok op de rug van het ene model, de halsketting met sleutels, de spiegel. Zelfs de plaatsen waarop de foto’s getrokken worden zijn met symboliek beladen: over de Mexicaanse cenotes gaan heel wat verhalen de ronde van geofferde vrouwen en geesten die de plek bewaken.

Hoogst eigenzinnig, waarbij het zuiverende water helpt om persoonlijke demonen weg te wassen… geniet even mee:

lianne_strik

lianne_strik_mirror

‘Mirror’, © Lianne Strik

lianne_strik_fishy-feet

‘Fishy Feet’, © Lianne Strik

lianne_strik_fish-bait

‘Fish Bait’, © Lianne Strik

lianne_strik_timekeeper

‘Timekeeper’, © Lianne Strik

Gezien haar evolutie van de laatste twee jaren is het niet ondenkbaar dat Lianne nog een grote evolutie zal kennen in de komende jaren. Zo heeft ze net ook haar eerste onderwaterfilm klaar. We blijven haar alvast volgen! Inmiddels kan je haar werk bekijken in mei op de Tokyo International Art Fair en in Juni op het Montreal On Arts Festival. Hopelijk ook binnenkort in Europa, het zou een mooie gelegenheid vormen om kennis te nemen van deze zeer specifieke fotografievorm, waarvan Lianne hoopt bij te dragen aan een bredere bekendheid en waardering ervan.

 

Ontdek overigens meer werk van haar op haar website, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X