Hoe kunstenaars omgaan met liefdesverdriet… ontdek het werk van Hsin Wang

Hoe gaan kunstenaars om met liefdesverdriet? Het kan aanvoelen als een triviale vraag. Waarom zouden ze er anders mee omgaan dan u en ik? De vraag is niet zo triviaal meer wanneer ze dit verdriet als uitgangspunt nemen voor de werken die ze maken, wellicht uit noodzaak om het verwerkingsproces in gang te zetten, of te versnellen, wie weet. In ieder geval ontbloten ze hierbij bepaalde mechanismes van hoe elkeen van ons omgaat met deze diepere, pijnlijke gevoelens.

Neem de reeks die de New-Yorkse fotografe Hsin Wang vorig jaar maakte, na de breuk van een achtjarige relatie. De wonden van de breuk zijn overal fysiek aanwezig, de nagenoeg masochistische wijze waarop we in deze periode van ultieme vertwijfeling met ons ego omgaan, nagenoeg tastbaar. ‘De-selfing‘, noemde ze de reeks. Ook sprekend. In een lange periode waarin iemand zichzelf enkel definieert als deel uitmakende van het koppel, is het na de breuk een opgave om zichzelf weer als eenheid te zien, hierbij een stuk van het gemaakte zelf noodgedwongen achterlatend.

Voor haar werkte het louterend, alleszins. “The process of digging up memories long since entombed within my psyche was purifying, leaving me unshackled and liberated from the agony that wracked me so soon after the initial heartache”.

“Kunst heelt”, zegt men wel eens. Hier kan dit gerust letterlijk worden opgevat…

hsinwang_de-selfing_no_08

hsinwang_de-selfing_no_10

hsinwang_de-selfing_no_13

hsinwang_de-selfing_no_17

hsinwang_de-selfing_no_19

hsinwang_de-selfing_no_28

hsinwang_de-selfing_no_29

Ontdek meer uit haar serie op haar website, klik hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op