Hyperrealisme, het blijft betoveren… ontdek het werk van Ran Ortner

De zee, de golven, het zal kunstenaars wellicht altijd inspireren. Maar dat kan op heel verschillende manieren. Een Giovanni Winne zal het als een veruitwendiging van een interne, geestelijke strijdtoneel gebruiken. Anderen zullen het iets explicieter gebruiken als de expressie van een specifieke, zeer ‘reële’ of concrete ervaring. Was het niet Turner die zich in volle storm aan de mast van een zeilboot liet vastbinden om het gevoel van de storm gewaar te worden?

De moderne mens heeft zo’n extreme maatregelen niet nodig. Als een surfer tevens een begenadigd kunstenaar blijkt te zijn, bekom je al een indrukwekkend resultaat. Proof in point Ran Ortner mag gerust als voorbeeld dienen. Het aanbrengen van verschillende lagen leerde hij op zichzelf, geïnspireerd door oude meesters, en het gebruik van modder en stenen in zijn schilderijen brengt er nog een extra toets ‘echtheid’ aan toe. Naar eigen zeggen is zijn betrachting niet zomaar een kepie te maken van de werkelijkheid, maar elk werk een eigen leven te laten leiden.

Dat zal wel de betrachting zijn van meer kunstenaars, maar gezien het monumentale en sterk meditatieve karakter van Ortner bereikt hij hier wel een aparte, unieke impact op de toeschouwer…

The ocean mirrors the tempo of my body, the beating of my heart, the in and out of my breath. Waves like a metronome mark the present, each insisting: Now. In the ocean I am immersed in now. Yet in the ancient body of the sea I feel the root of time. In the pulsing surge I feel the wild place of my wilderness beginnings. There is not totem to the irrational more potent. Nothing points to the stirrings of my unconscious more than what lies below the surface. No peril feels more ominous. Yet the sea is where I bathe my wounds, where I get lost in all that is luxuriously infinite. Nothing is more symphonic, more effervescent, more delicately complete than the endless sea. (artist statement)

 

ortner1

ortner2

ortner4

ortner5

ortner7

.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

4 Comments

  1. where can we see the paintings?
    Ribo

    Post a Reply
  2. Ongelooflijk……… eigenlijk geen woorden voor. Zo ken ik de zee……

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X