Hyper-realisme met een impressionistische toets? Een knappe cocktail bij Franse kunstenaar Treserras

Met regelmaat van de klok posten we hier voorbeelden van hyper-realistische kunstwerken. De reden is eenvoudig: de volstrekte beheersing van het medium boezemen ons ontzag in. Een beter woord bestaat niet. Maar ergens stelt zich de vraag: is het wel kunst, of is het louter een ambachtelijk copiëren van bestaande beelden? Waar is er ruimte voor creativiteit, nieuwe zichtpunten, verrassingen? Het is misschien om deze vraag te ontwijken dat foto-realistische kunstenaars vaak iets extra toevoegen aan hun beeldmateriaal.

De Duitse kunstenaar Gottfried Helnwein, die wellicht tot de top behoort van deze kunstvorm, zal in zijn reusachtige portretten onschuldige meisjes met een geweer, of omringd met bloedsporen portretteren. In ander werk zal hij subtiel met het licht op hun huid spelen waardoor ze net overleden lijken. Confronterend.

Een andere techniek om boven het ambachtelijke uit te stijgen is het thema. Neem de Amerikaan Dan Witz die consequent scènes van het (meestal wild dansend) publiek op parties en optredens in beeld brengt. Moeilijk na te doen met een camera.

En dan het je ‘hyper-realistische’ kunstenaars die weliswaar realistische portretten schilderen, maar door hun compositie, de omkadering van hun personages of via andere wegen een surreële, symbolistische of impressionistische toets geven aan hun werken. Strikt genomen is het dan geen realistische kunt meer te noemen, maar dat maakt niet uit. Pure semantiek. Niettemin, het resultaat is vaak verbluffend. Last case in point: bekijk werk van de Fransman Louis Treserras hieronder. Woorden zijn overbodig, niet?

(alle werken © Louis Treserras)

TRESERRAS DOS AU MUR MURO

treserras la rouquine muro huile sur toile détail muro

Treserras__TuttArt__77_

treserras3

treserras2

 

 

Meer werk ken je vinden op zijn website, overigens een dubbele website met ook het beeldhouwwerk van zijn partner Berit. Het koppel heeft elkaar wel gevonden zo te zien.

 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X