I’ll always have Giacometti in Paris…

Geen zin in wachtrijen zoals aan Musée d’Orsay of het Louvre en toch van je sokken geblazen worden door schoonheid? Ik deel met veel plezier het nieuwste pareltje in hartje Parijs. Achter een elegante gevel in de rustige Rue Victor Schoelcher, vlakbij de begraafplaats Montparnasse bevindt zich de pas geopende Fondation Giacometti.

Je dient op voorhand een online reservering te maken om daarna in kleine groepjes te kunnen genieten. Geen reservering, geen Giacometti party!

Eenvoudige Zwitser

De Fondation biedt in het  herenhuis, waar de Zwitserse beeldhouwer ruim 40 jaar werkte een unieke kijk achter de schermen. En geef toe, wie is er niet nieuwsgierig naar de plaats waar de magie begon? Bij het binnentreden van het prachtige pand word je meteen getroffen door de soberheid van Giacometti’s atelier.  Zijn kleine bed, eenvoudige overjas en tekeningen all over the place geven aan dat deze man volledig in de ban was van de uitbeelding van de menselijke figuur. Ik kan me inbeelden dat hij ‘s avonds laat zijn bed inrolde, de handen nog vuil van de klei en ‘s morgensvroeg er gewoon weer uit sprong om verder te boetseren.

 

Het is een atelier om even bij te gaan zitten om de details te observeren, zoals de verftubes, de tekeningen die hij zelfs op zijn schildersezel maakte (foto hiernaast). Mijn dochter merkte de grote kaft vol met tekeningen op, vlak aan zijn bed. Giacometti maakte werkelijk overal tekeningetjes. Dat doet me terug denken aan mijn grootvader-kunstenaar, die ook op servietten, taartdozen, krantenpapier allerlei krabbeltjes maakte.

Overlevers in de verticale horizon

In de verschillende kamers kan je tijd nemen om de nooit eerder gepresenteerde beelden tot je te laten doordringen. De figuren zijn indrukwekkend door hun eenvoud. Uitgerokken tot ze bijna volledig verdwijnen in een verticale horizon, waarnaar je kan blijven staren. Fragiele en tegelijkertijd krachtige figuren. Voor mij beelden ze de  eenzame man en vrouw uit die blijven doorgaan en standhouden, tijdloze overlevers.

Stevige prijzen

In één van mijn vorige artikels The Moss people zie je de getuigenis van Helena Newman (veilinghuis Sotheby’s) van haar jacht op TheWalking Man. Uiteindelijk werd dit unieke beeld verkocht voor 65 miljoen GBP in 2010. L’homme au Doigt werd in 2015 bij Christie’s verkocht voor 141 miljoen USD. In juni 2018 werd Le chat verkocht voor ruim 12 miljoen GBP.

Beelden die enorm gegeerd zijn bij verzamelaars, maar gezien hun hoge prijskaartjes enkel voor de happy few.

Ik stel mij tevreden met de herinnering aan deze intieme cocon van Giacometti. I’ll always have Paris. 

 

 

Het Fondation Giacometti is permanent open voor de bezoeker. Klik hier voor alle info.

 

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op