‘Inferiority’, de nieuwe reeks van Nico Vaerewijck vanaf 31 augustus te zien in De Wasserij, Lokeren

Ik ging drie weken geleden al eens een kijkje nemen naar de opbouw van de nieuwe reeks, ‘Inferiority’, waar Nico Vaerewijck aan werkt voor zijn solotentoonstelling bij galerij De Wasserij in Lokeren (klik hier mocht u het artikel gemist hebben), dat morgen van start gaat. De reeks was toen nog niet af, en Nico had nog geen definitief plan voor de rest van zijn verhaal. Op een dag van de opening van zijn tentoonstelling neem ik even contact op om te zien hoe de reeks uiteindelijk is geëvolueerd.

De verhaallijn is uiteraard verder uitgesponnen – de reeks draait rond een Japanse motorbende waar de vereenzaamde Zervopolous hopeloos probeert deel van uit te maken. Het zijn filmstills, waarin Nico zijn oog regelmatig op een specifiek detail in het tafereel laat vallen, om deze met een eigen interpretatie een nieuw leven -en een nieuwe betekenis- in te blazen.

Sinds ons laatste gesprek is het accent van zijn reeks licht verschoven. Het figuratieve heeft iets meer plaats geruimd voor de details uit de filmstills: “Naarmate ik verder werkte aan de gehele reeks ging het helemaal op in een reeks stillevens en abstracte ruimten, gebaseerd op onder meer Japanse tuinen en stillevens uit Zervopoulos’ omgeving“, aldus Nico, “Met de tuinen en hun pasteuze schilderkunstige présence, wil ik de vraag tevens stellen wat figuratieve schilderkunst al dan niet kan zijn. Hoe gebruik ik de stills om te ontdekken, te exploreren. Hoe het proces verloopt tussen de oorspronkelijke foto, dat gefilterd wordt zonder afbreuk te doen aan het fotografische verhaal, en de abstracte vorm van diezelfde realiteit. Dit hele transformatieproces wil ik bevatten in dat ene doek“.

We mogen alvast de eerste beelden tonen van de opstelling van de tentoonstelling, maar markeer het zeker in je agenda om zelf te ontdekken! De tentoonstelling ‘Inferiority’ gaat morgen van start, tot 10 september. Klik hier voor alle info.

img_4328

img_4330

img_4332

img_4336

img_4339

img_4355

(foto’s: Nico Vaerewijck)

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X