Inzoomen op een meesterwerk: Sueño de una Tarde Dominical en la Alameda Central van Diego Rivera

Kunstwerken hebben soms een bijzonder rijke geschiedenis. Zo toont ook het razend interessante programma Weg van het meesterwerk op Canvas aan. Maar af en toe zit een gehele geschiedenis in het werk zelf vervat. Niet enkel een persoonlijke geschiedenis, maar de geschiedenis van een geheel land!

Dream of a Sunday Afternoon in the Alameda Central, van Diego Rivera. Het werk, zo’n 15 meter breed, spreekt tot de verbeelding. Niet enkel omwille van de uitzonderlijke afmeting ervan. Het vormt een betoverende mix van elementen, een beetje alsof je naar een film kijkt. Van links naar rechts de geschiedenis van Mexico, van de conquistadores tot de welvarende burgerstaat uit het midden van de vorige eeuw. Mits enige kennis van de Mexicaanse geschiedenis kan je makkelijk de bepalende personages erin uit halen.

Al schuwt Diego geen humoristische elementen. Het feit dat alle personages uit de nog jonge maar rijke geschiedenis van Mexico schijnaar eensgezind door het park lopen, het stemt tot nadenken. Dat hij zichzelf portretteert als kind, met zijn -volwassen- vrouw Frida Kahlo die haar ene hand op zijn schouder laat rusten, in haar andere hand een yin-yang symbool houdend, geeft het een bijkomende dimensie, vooral als je de rest van hun persoonlijke verhaal kent. Maar dan de centrale figuur, het ‘dappere’ geraamte, La Calavera Catrina, een figuur bedacht door de printer José Guadalupe Posada als satirische aantijging tegen de opkomende elite uit het begin van de XXe eeuw.

Het werk op zich heeft ook een verhaal. Het werd besteld door de Art-déco architect Carlos Obregon Santacilia, voor het Del Prado hotel in Mexico City. In de jaren tachtig werd het hotel vernietigd door een aardbeving. Maar raad eens wat er wel overeind bleef?

Een merkwaardig werk, en verhaal:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X