Is Chinese hedendaagse kunst de belangrijkste nieuwe stroming sinds het kubisme?

Is Chinese hedendaagse kunst de belangrijkste nieuwe stroming sinds het kubisme? Toegegeven, het is een wat controversiële stelling van de Australische nieuwssite Journeyman. Maar daarom niet geheel onterecht. De gigantische transformatie die de Chinese maatschappij de laatste decennia ondergaat kan niet anders dan weerklank vinden in de kunst, net zoals de ‘grote’ en snel op elkaar volgende kunststromingen van de 20e eeuw een gevolg waren van fundamentele maatschappelijke ontwikkelingen.

De aanvang van de Chinese hedendaagse kunststroming kan teruggebracht worden tot de jaren ’70. Maar het is pas in 1989, met de tentoonstelling ‘Chinese Avant-Garde’ in het National Museum, dat de stroming internationale erkenning verkreeg, een stroming waaraan abrupt een einde kwam met de revolte en de gebeurtenissen op Tiananmen. Veel kunstenaars vluchtten naar het buitenland, en deze die achterbleven kregen weinig ruimte om hun -soms clandestien beoefende- kunst aan het publiek te tonen. Een aantal buitenlandse ambassades gaf ze echter wel de gelegenheid tentoon te stellen, vaak tot in hun privé-vertrekken. Beide evoluties verklaren misschien hoe snel de kennis van en de liefde voor Chinese kunst groeide binnen de internationale kunstgemeenschap.

Maar wat maakt de Chinese hedendaagse kunst zo boeiend? Volgens de reportage van Journeyman ligt het onder meer aan het feit dat veel Chinese kunstenaars zich op de grens bewegen van uiterste maatschappelijke tendensen. Hun vernieuwende werk ligt op het breekpunt tussen traditie en vernieuwing, tussen schoonheid en verval, tussen het respecteren van taboe’s en de drang naar ultieme vrijheid. Spanningen die kunnen tellen, maar vaak juist spannende kunst oplevert. Kunstkenners hebben voor deze schizofrene toestand zelfs een termen gevonden: “Political Pop” en “Cynical Realism“. Een vlag die zeker de lading dekt.

Voor de nieuwsgierige kunstliefhebber, en voor de fans van hedendaagse Chinese kunst, 30 minuten goed besteed:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X