John Baldessari werd 88. Een hommage in twee interviews

Vorige maand werd de Amerikaanse conceptuele kunstenaar John Baldessari 88. Een gezegend jaar voor een kunstenaar, en voor eenieder, om terug te blikken op een rijkgevuld leven. Om het leven en werk van de man beter te begrijpen, in dit geval zijn beide onlosmakelijk met elkaar verbonden, zijn deze twee videos verplicht materiaal.

In de eerste blikt hij terug op zijn leven, hoe hij van jongsafaan een roeping voelde om, in weerwil van zijn vaders opinie, het klinkt wellicht herkenbaar, kunstenaar te worden. En hoe hij het uiteindelijk werd. Belangrijker misschien: waarom hij zich in de jaren ’60 afkeerde van de picturale schilderkunst en zich toelegde op ideeën, concepten, woorden, die uiteindelijk, volgens hem, meer mogelijkheden bieden dan schilderijen om een verhaal op te roepen.

In het tweede, recentere interview reflecteert hij over zijn kunst, hoe deze de kijker uitnodigt om beelden anders te interpreteren dan wat er te zien valt. “My job is to treat the viewer as an intelligent person“. Kunst hoeft niet per sé onmiddellijk te verklaren zijn, het mag niettemin ook niet luchtledig zijn. Door een of andere hersenkronkel leidde het hem er toe om meer en meer van de narratieve elementen weg te halen uit zijn beelden. Wat er niet staat vertelt misschien meer dan wat er wel staat.

Om te (her)ontdekken:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. John BaldAssari heet John BaldEssari. Klein zetfoutje

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X