Merkwaardige kunstinstallaties (#7): ‘Key in the hands’ van Chiharu Shiota

Een atelier van 800m2… het is niet elke kunstenaar gegeven. Maar als je monumentale kunst maakt kan het haast niet anders, vermoed ik…

Chiharu Shiota’s reputatie werd voorgoed bevestigd op de biënnale van Venetië in 2015, waar ze Japan vertegenwoordigde met haar installatie ‘Key in the hands‘. Maar liefst 50,000 sleutels, verweven in een net van bloedrode garen die enkele kleine boten met elkaar verbonden. Een boodschap van hoop, gezien elke sleutel een deur kan openen. De boten staan symbool voor handen die ontvankelijk zijn voor deze sleutels.

Ze bouwde een maand aan de installatie. Als je ziet hoe ze te werk gaat hoeft het niet te verbazen. Op zich is het nagenoeg een performance geworden.

Niet dat het succes haar zomaar in de schoot werd geworpen. Zoals uit de reportage hieronder blijkt heeft ook zij periodes van fundamentele twijfel gekend in haar wording als kunstenaar. Een bizarre droom en een leerschool bij Marina Abramovic brachten haar tot een andere invulling van haar artistieke praktijk.

Een interessant verhaal over de wording van een kunstenares, geniet even mee:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X