Klimts meesterwerken in een fotoshoot. Een magische herwerking

Het lijkt een tendens te worden: fotografen die grote meesterwerken uit de kunstgeschiedenis trachten na te bootsen op de gevoelige plaat. Denk maar aan de talrijke pogingen om Géricaults Le Radeau de la Méduse over te doen, of Vermeers Meisje met de parel. Niets mis mee overigens, het tafereel overdoen met andere technieken biedt vaak nieuwe perspectieven om het oorspronkelijke beeld beter, misschien juister te interpreteren.

Het leidt alleszins vaak tot vernieuwende inzichten. En het hoeft zeker geen exacte replica te zijn van het oorspronkelijke werk. Al zeker niet wanneer de uitdaging zo enorm is als bij Gustav Klimts gouden periode. Het sterke art nouveau gehalte in diens schilderijen, de statigheid en met talrijke symbolen bespekte taferelen, het mag een heldentocht genoemd worden om deze in een ‘werkelijke’ omgeving na te bootsen.

De Oostenrijkse fotografe Inge Prader werd uitgenodigd om een poging te wagen, in opdracht van Life Ball, een jaarlijkse benefiet evenement in Oostenrijk ten voordele van onderzoek naar AIDS.

De fotografe ging niet meteen voor de makkelijkste werken. Zo hercreëerde ze onder meer meesterwerken als Beethoven Frieze of Death and Life. De reeks dateert al van 2015, maar blijft betoveren. Ontdek even mee:

Gustav Klimt. Detail van “Beethoven Frieze.”
© Inge Prader
Gustav Klimt. “Death and Life.”
© Inge Prader
Recreation of “Beethoven Frieze.”
© Inge Prader
Gustav Klimt. “Danae”
© Inge Prader

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X