Krachtig en verfijnd… ontdek het verbazende beeldhouwwerk van Matteo Pugliese

De kans is groot dat je zijn werk al kent, misschien zelfs reeds ergens hebt gezien, daar hij ondertussen in permanente collecties zit in galerijen van Brussel tot Hong Kong. Toch gek als je bedenkt dat hij tot zijn 32 jaar er niet eens aan dacht om kunstenaar te worden. Hij bedreef wel kunst, maar het is slechts op aanraden van een vriendin, en met financiële bijdrage van vrienden en familie, dat hij in 2001 een eerste kleine tentoonstelling organiseert.

Soms gaat het snel. Achtien maanden erna kreeg hij al zijn eerste solotentoonstellingen in Milan en Brussel, de rest is geschiedenis, zoals dat heet.

Het zal een aantal lezers aan het dromen zetten, vermoed ik.

Over dromen gesproken: ze vormen een belangrijk onderdeel van zijn werk. In het video-interview hieronder zegt hij onder meer dat er teveel vrees heerst voor onze dromen, terwijl ze volgens hem een integraal deel uitmaken van de realiteit. Kunst bedrijft hij overigens naar eigen zeggen om diezelfde dromen te voeden. Meer nog dan de appreciatie van galerijen en bezoekers, is dit waar hij het voor doet.


pugliese_32443243_large

Ook speciaal is dat hij drie centrale, maar volledig verschillende thema’s behandelt. Zijn meest spectaculaire werken zijn onder de noemer ‘extra moenia’ ondergebracht, klassiek ogende beeldhouwwerken die uit de muur lijken te willen ontsnappen, of erin willen verdwijnen, alnaargelang. In zijn reeks ‘guardians’ voert hij dan weer personages op die veel weg hebben van samoerais, zij het dat ze elk culturele elementen uit een verschillend werelddeel meedragen. Zijn reeks ‘Beetles’ geeft dan weer blijk van zijn uiterst verfijnde smeedkunst, zij het niet ontdaan van alle humor. Het is toch uitkijken naar welke nieuwe thema’s de man nog zal ontwikkelen…

Zijn werk zal niet iedereen bekoren, maar ik vind het alvast knap…

Voor de fans: zijn werk is in de komende maanden onder meer te zien in Seoul, New York en Idaho. Alle info via zijn website, klik hier!

(alle beelden © Matteo Pugliese)

Extra moenia

pugliese100

pugliese_cover

pugliese-tuttart-28

 

Matteo23.12.05 116

Guadrians

pugliese_guardians1

pugliese_guardian-3-1-683x1024

Beetles

pugliese_beetles1

pugliese_beetle2

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op