Kunst als heling voor het leven… Ontdek de rijke beeldtaal van Ray Caesar

Elke trend moet een benaming hebben, het ligt in de menselijke aard. Soms, heel soms, valt die trend samen met het werk van een enkele kunstenaar. Het werk van Ray Caesar krijgt onder kunstcritici de benaming Pop Surrealism mee, al dan niet met het woord digital er aan geplakt. Surrealistische pop-art. Het zegt niet veel, maar gelukkig doet zijn werk dat wel.

I feel a nostalgic hunger for the single solitary image and love the fact that in some way the ‘picture’ is older than verbal communication.

Het moet gezegd, de beelden die Caesar schept ogen op zijn minst bevreemdend. Dat komt wellicht door zijn background. Op vrij jonge leeftijd verhuisde hij van Londen naar Toronto, waar hij als fotograaf aan de slag ging in een ziekenhuis voor zieke en misbruikte kinderen. In zekere zin ligt in deze ervaring zijn werk vervat, zij het niet in negatieve zin: hij probeert steeds de kijker uit te nodigen om zijn ongemak te overwinnen, en de schoonheid er in te ontdekken.

Het leidt tot beelden die contradictorische gevoelens oproept. Ze ogen grotesk, lachwekkend misschien, hoewel je als kijker latent aanvoelt dat er iets niet klopt, dat er een dreiging schuilt in de taferelen. Ze zijn esthetisch, aanlokkelijk, en toch angstwekkend.

I had to make my own painting and drawings in order to cope with the daily experience I was exposed to. For me, making pictures is the same as writing in a diary. Even as a child I would draw things that disturbed me or caused me pain and found I could dissociate from the mental image or memory, as I knew it was recorded and safe on a piece of paper…in this way my mind seem to let go of the disturbing emotional impact. (uit een interview met Widewalls)

Kunst als vorm van helen voor de beelden uit de werkelijkheid. Het leidt tot fascinerende kunst. Ontdek even mee:

Ray Caesar)


Ontdek meer werk van Ray Caesar op zijn website www.raycaesar.com 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op