Kunst en Artificiële Intelligentie, een intrigerend huwelijk

Kunst en technologie, het is vaak hand in hand gegaan. Met de opkomst van allerhande nieuwe technologieën de laatste jaren kan het dan ook niet anders dan dat kunstenaars met volle teugen van de mogelijkheden gebruik maken die bijvoorbeeld Augmented Reality, Machine Learning en Artificial Intelligence hen bieden.

Over Artificial Intelligence gesproken, de Duitse kunstenaar Mario Klingemann heeft net een grote stap gezet om dit in zijn kunst te integreren. Zijn laatste werk Memories of Passersby I is gebaseerd op een neuraal netwerk dat constant nieuwe beelden creëert uit een database van duizenden foto’s van kunstwerken uit de XVIIe tot de XIXe eeuw. Dat zou op zich niet merkwaardig zijn, maar in het proces van constante beeldcreatie leert de computer gaandeweg zelf uit wat hij maakt, om zijn smaak en zijn techniek voortdurend en real time te verfijnen. Om zijn smaak te verfijnen gebruikt de machine een programma dat gebaseerd is op de datingsite Tinder. Zolang hij stroom krijgt en gehoed blijft van fatale ongelukken zal hij dit ook constant blijven doen in de voorzienbare toekomst.

Naar het werk kijken betekent dus naar een zelflerend en constant evoluerend organisme kijken. Op de vraag wie nu de kunstenaar is achter het werk, de mens die de machine heeft geprogrammeerd, of de computer die voortdurend nieuwe beelden creëert, is het antwoord van Klingemann, nochtans een scepticus, duidelijk: de rollen zijn niet veranderd, hij heeft als kunstenaar het werk geschapen. Niettemin beoogt hij met dit werk een grondige vraagstelling over het creatieve proces en de gegrondheid van esthetische principes.

“Using its ‘memory’ of the components of a face, the machine works to generate new portraits, occasionally struggling to proceed as it calculates its interpretation, and generating results that evoke André Breton’s ‘convulsive beauty’: an aesthetics that shocks and disturbs as much as it appeals, a mix of attraction and repulsion whose principal effect is to present a surprising new perspective”, aldus veilinghuis Sotheby’s.

Het werk zal overigens door Sotheby’s geveild worden in haar Contemporary Art Day Auction in Londen op 6 maart. Voor de geïnteresseerden: het wordt geschat op zo’n £ 30,000 tot £ 40,000.

Geïntrigeerd? Bekijk dan zeker de korte reportage die Sotheby’s maakte over het werk, en de kunstenaar:

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X