Kunst met een reukje. Op de barricades met geurkunstenaar Peter De Cupere.

Peter De Cupere omschrijft zichzelf als een contemporary olfactory artist en heeft zijn oeuvre opgebouwd rond een zintuig dat zelden aan bod komt in de beeldende kunsten: de reukzin. Hij reist de wereld rond met zijn geursculpturen, zeepschilderijen, geurinstallaties en welriekende performances. Door beelden te combineren met geuren (en al de associaties die die geuren oproepen), creëert De Cupere een bijzondere ervaring, die verder reikt dan het pure zien of ruiken.

Peter De Cupere

bron foto: twitteraccount van de kunstenaar

Die ervaring is niet vrijblijvend. De Cupere is een geëngageerd kunstenaar die zijn publiek graag confronteert met wat er misloopt in onze maatschappij. Getuige daarvan zijn recente tentoonstelling “Sniff your jail” in het gerechtsgebouw van Tongeren. Alle werken speelden in op de context die een geur kan oproepen en die context hield altijd verband met criminaliteit, fraude en onrechtvaardigheid. Neem nu de drie kleine flesjes die de Leuvense kunstenaar in een vitrinekast had geplaatst. Het ene verspreidde de geur van bloed, het tweede de geur van olie en het derde rook naar nieuwe Amerikaanse dollars. Daarmee creëerde De Cupere een olfactorische aanklacht tegen de macht van geld, onze onverzadigbare behoefte aan olie en het bloedvergieten dat daarmee gepaard gaat.

Het werk van Peter De Cupere gaat over maatschappelijke misstanden, maar ook over processen en wetenschap. Elk project vergt intensieve studie en planning. De Cupere verdiepte zich in de scheikunde en kan zijn geuren chemisch ontleden. Hij verkent gretig de mogelijkheden die de digitale wereld biedt en vond zo een manier om zijn wondere geurenwereld voor iedereen bereikbaar te maken: een gratis app, door hemzelf omschreven als the first smell recognition app. Olfacio, zoals de applicatie heet, gebruik je in combinatie met de tien speciale geurkaarten die De Cupere en speelkaartenproducent Cartamundi samen ontwikkeld hebben.

Lees meer over het werk van Peter De Cupere in het artikel Pink Madonna.

Author: David De Pooter

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op