Kunst of niet? Een moeilijk debat wanneer het gaat om Judith Scott

Aandoenlijk verhaal toch, dat van Judith Scott. Doof en met het Down-syndroom geboren werd ze op haar zevende in een instelling geplaatst, waaruit ze decennia erna door haar tweelingzus werd ‘gered’. De rest van haar leven heeft ze bizarre maar zeer innemende werken vervaardigd, gemaakt van wol en ander materiaal die ze uit haar omgeving haalde (welja, ‘stal’ is een juister woord).

Maar bovenal stelt haar kunst -of hoe wil je het noemen?- essentiële vragen over kunst zelf. Was ze zich bewust van het feit dat ze ‘kunst’ maakte? Maakt dit in feite wel uit alvorens iets kunst te noemen? Per slot van rekening kunnen heel wat ‘grote’ kunstenaars -met alle respect- makkelijk onder de categorie psychiatrische rariteiten worden geplaatst.

Onmiskenbaar is haar werk een poging om diep gewortelde gevoelens, sensaties en vragen te uiten, en ze doet dit op een hoogst persoonlijke, originele manier. Is dat niet -een van de- definities van kunst?

Of, anders gesteld: stel dat je zonder voorgaande kennis op een tentoonstelling van haar werk zou terecht komen. Zou je er ook maar een moment aan twijfelen dat je oog in oog stond met het werk van een ‘echte’ kunstenaar?

Misschien brengt het werk van Scott ons een stap dichter bij het formuleren van een antwoord. Wat denk jij?

Author: The ArtCouch

Share This Post On

3 Comments

 1. Voor mij is dit zeker en vast Kunst pur sang! Hetgeen ze meegemaakt heeft en voelt geeft ze weer in deze prachtige sculpturen die groots zijn en toch een grote fragiliteit in zich dragen. Het heeft ook een herkenbaarheid, een eigenheid en als je ernaar kijkt doet het iets met je, het beroert je diep van binnen. Respect voor deze dame die haar gevoelens op zo’n manier kan uiten.

  Post a Reply
 2. Knap gemaakt, intrigerend, méér dan je ziet, boeiend en mooi. Kunst.
  Graag meer van dat Frederic.

  Post a Reply
 3. zeker kunst als kunst het omzetten van materie in gevoelens is dan is dit kunst

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X