Kunstenaars om te volgen in 2016

Het tijdschrift ArtReview begint het jaar met een lijstje van 21 kunstenaars die dit jaar -mogelijks- zullen boomen. Niet volgens henzelf, en dat is het interessante aan deze lijst, maar volgens lokale kenners, galerijen en kunstenaars. Het resultaat is best divers zowel op gebied van invloeden die er heersen, als de technieken en media die worden gehanteerd.

Drie ervan vielen ons meteen op:

Aaron Fowler

De Amerikaan Aaron Fowler valt meteen op door de gebruikte materialen in zijn schilderijen/installaties. Bij hem werkt het therapeutisch, zo blijkt. Hij omringd zijn werk met alledaagse banale dingen uit zijn omgeving en herinneringen uit zijn verleden, dat weliswaar (ook in het echt) behoorlijk gewelddadig moet geweest zijn.

 

Cédric Nové-Josserand

De Fransman Cédric Nové-Rosserand gebruikt in zijn werk een vast procédé. De grote kleurvlakken die zorgvuldig in elkaar stromen zijn grotendeels het resultaat van toeval, hij manipuleert de canvas in plaats van met een penseel richting te geven aan de kleuren. Dat op zich is niet nieuw, maar de textuur en de balans die hij bekomt zijn redelijk spectaculair.  “Without following any system, he imposes varying fluctuations to the movement of the canvas”.

 

Zahoor ul Akhlaq

Dat de Indisch-Pakistaanse Zahoor ul Akhlaq in deze lijst voorkomt kan vreemd lijken -per slot van rekening is de man al 17 jaar overleden. Maar wat de recordverkoop van de Indiër Gaitonde op een openbare veiling van Christie’s vorig jaar ons leert, is dat Indische ‘moderne’ kunst in de lift zit, ook in komende jaren. ‘Modern’ moet hier overigens niet op dezelfde manier gezien worden als de Westerse ‘moderne’ kunst. Beide evolueerden behoorlijk onafhankelijk van elkaar. Bij Akhlaq herken je evengoed minimalistische trekken  als de invloed van historische Perzische manuscripten.

 

Voor de nieuwsgierigen, hier is de volledige lijst van de ‘Future Greats’:

Deborah Salt – US
Part-time Suite (collectief) – Zuid Korea
Aaron Fowler – US
Max Hooper Schneider – US
Cédric Nové-Josserand – Frankrijk
Kelly Akashi – US
Anne Speier – Duitsland
Loretta Fahrenholz – US
Ana Mazzei – Brazilië
Zahoor ul Akhlaq – India/Pakistan
Ann Hirsch – US
Janet Biggs – US
Tao Hui – China
Nguyen Phuong Linh – Vietnam
Gerard Ortín – Spanje
Hannah Black – Duitsland
Julia Weist – US
Maria Taniguchi – Filipijnen
Kyun-Chome – Japan
Juliana Huxtable – US
Em’kal Eyongakpa – Kameroen

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op