Kunsthal Gent, een nieuwe ‘stad in de stad’, bruisende productieplek voor hedendaagse kunst

Vanaf 2019 is Gent een nieuwe ontwikkelings- en presentatieplek voor beeldende kunst rijker. De Kunsthal Gent – het voormalige Caermersklooster – gaat er voor een verrassend en vernieuwend project. Tijdens de week ligt de focus op ontwikkeling, gedurende het weekend mag het publiek meegenieten. De Kunsthal groeide uit een partnerschap van atelierorganisatie NUCLEO en Smoke & Dust (kunstcollectief 019), met structurele partners Art Cinema OFFoff, de opleiding Curatorial Studies (KASK) en de kunsteducatieve organisatie das Kunst.

© Michiel De Cleene

Samen opteren ze voor een uniek en radicaal experiment, gedragen door een gedurfde stelling van de Amerikaanse kunstenaar en curator Prem Krishnamurthy: “Starting today, I proclaim that every exhibition we mount is permanent.” Driemaal per jaar opent een nieuwe versie van de ‘eindeloze tentoonstelling’, wat betekent dat geen enkele tentoonstelling na de presentatie helemaal verdwijnt. De expo’s lopen in elkaar over en gaan met elkaar in dialoog. Werken die niet blijken te passen in het geheel verhuizen naar een archief dat voor het publiek permanent te bezichtigen is.

Per werkjaar worden zes kunstenaars, collectieven en kleine organisaties ondersteund in hun artistieke ontwikkeling. Dit wordt aangevuld met een internationale residentieplek, try-outs, lezingen, discussie- en netwerkmomenten. Deze veelheid en gelaagdheid leidt tot een ‘stad van hedendaagse kunst’ waar verschillende identiteiten samenkomen en op elkaar inspelen. Centrale as van dit alles is de ‘publieke ruimte’ waar kunstenaars ook ingrepen zullen doen. Zoals in een echte stad mag er ook worden verbouwd, vernieuwd en aangepast naargelang de verlangens van de bewoners.

Namen op het programma die we nu al mogen noemen zijn kunstenaar en architect Olivier Goethals die het gebouw zal voorzien van een nieuwe inkom en een projectie- en lezingenruimte. Daarnaast ook Rein Dufait die een aantal sculpturen zal tonen, een solotentoonstelling van het Gentse duo Thomas Min en Egon Van Herreweghe, en Steve Van den Bosch die verrast met een aantal ingrepen in en rondom de Kunsthal.

Het volledige programma kom je te weten tijdens de Feestelijke Opening op vrijdag 25 januari 2019 om 20u. Daarna is de Kunsthal het hele weekend van 25 tot 27 januari open met een hele waaier aan activiteiten. 

Meer info

© Michiel De Cleene

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op