“Kunstverzamelaars leven lang en gelukkig”, Gwendolina Willems in gesprek met Paul Declercq, Conrad Willems en Kristof De Clercq

Waarom starten met verzamelen van kunst? Begin je daar bewust aan? Of sluipt het verzamelen langzaam je leven binnen, tot het moment dat je constateert dat je op zoek moet naar een leeg plekje aan de muur om die zoveelste litho op te hangen? Beslis je op een dag om net zoals je vrienden dat je maar eens kunst moet kopen? Zoek je op veilingen naar ontroering of naar een investering?

vlnr: Kristof De Clercq, Conrad Willems, Paul Declercq, Gwendolina Willems | Foto: TheArtCouch

Drie grote redenen om kunst aan te kopen

Er circuleren jaarlijks miljarden op de kunstmarkt. Reden genoeg voor de grote consultants om deze markt te bestuderen. Uit hun analyses komen telkens drie grote drijfveren naar boven:

  1. “The friendship between the viewer and a piece of art”, zo formuleren Gilbert & George de voornaamste reden om kunst te kopen. Krijg je de tranen in je ogen of kippenvel op je armen bij het zien van een kunstwerk, dan weet je dat er iets moois ontstaat. De emotionele reden is dé belangrijkste drijfveer om tot een aankoop over te gaan.
  2. En jouw nieuwe aanwinst wil je uiteraard zo snel mogelijk delen met je vrienden. Dus zoeven er dagelijks stoefertjes rond op zoek naar hartjes en smileys in de grootste art club ter wereld alias Instagram. Té oppervlakkig? Het blijft fantastisch om de ferventste Basquiat-fan Yusaku Maezawa in een eenvoudig t-shirt en op sneakers naast zijn laatste aankoop van 110 miljoen dollar te zien glunderen. Kijk wat ik gevonden heb! Het was een koopje! Kunst kopen is leuk en een mensengebeuren. Het sociale aspect is meteen de nummer twee om kunst te verzamelen.
  3. Kunst mag je zogezegd niet aanschaffen als investering maar enkel omdat je het mooi vindt. Dat is een goede insteek maar niemand houdt ervan dat de waarde van zijn of haar impressionistisch schilderij inkrimpt door een plotse opmars van abstract expressionisme. En zijn die doorgewinterde verzamelaars niet bezig met het opwaarderen van hun collecties, via bruiklenen en collecties? Toch wel want kunst en geld is een aantrekkelijk duo en reden nummer drie om kunst te kopen.

Tips uit de praktijk

Tijdens de BAD-beurs in Gent ging ik in gesprek met kunstenaar Conrad Willems, kunstverzamelaar Paul Declercq en galerist Kristof De Clercq. Ben je nieuwsgierig naar hun ultieme tips voor startende kunstverzamelaars? Alvast deze mooie quote van Paul Declercq: “Als je kunst verzamelt vanuit je hart, en je doet dat in team, zul je lang en gelukkig leven.” Ontdek meer in dit korte filmpje (3min.):


www.conradwillems.com

www.kristofdeclercq.com

Follow Paul Declercq on Instagram

www.amarant.be

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X