Landschapschilderen in een hedendaags jasje. Nieuwe ontdekkingen (#1)

Voor wie dacht dat het landschap had afgedaan als voorwerp van hedendaagse kunst, zal zijn mening moeten herzien. De laatste tijd zijn we alvast op een aantal merkwaardige werken en kunstenaars gestoten, die van dit thema soms het enige onderwerp van hun kunst maken.

De lijst is te lang om ze allemaal op te noemen, maar hierbij alvast deze die ons het meest hebben aangesproken. Volg ons om er meer te ontdekken in de komende weken!

Roger Lane

Van de Amerikaan Roger Lane is niet zo veel geweten, hoewel hij met regelmaat van de klok in galerijen te zien is. Het meeste van zijn werk bestaat uit ietwat naïeve portretten, maar onlangs maakte hij een hele reeks landschappen, waarbij vooral de grote, kleurrijke monochrome vlaktes opvallen. Een mooi effect:


landscape_lane4

landscape_Lane3

landscape_Lane2

Amy Fitzerald

Het Engelse platteland lijkt redelijk wat kunstenaars te inspireren: de Engelse Amy Fitzerald oogt misschien wat klassiek (in expressieve zin dan), maar alvast overweldigend. Ook zij haalt haar inspiratie uit haar directe omgeving (Fenland en North Norfolk, voor de nieuwsgierigen):

landscape_fitzerald2

landscape_fitzerald1

Jean-Marie Bytebier

De Belg Jean-Marie Bytebier is een landschapsschilder, maar eigenlijk ook niet.

There is more than meets the eye. De grauwe, vaak primitief aandoende landschappen, het gebruik van verf als was het aarde -je kan de aarde bijna ruiken op de schilderijen- zullen op menig toeschouwer al een aanzuigend effect hebben. Nochtans zijn het geen bestaande of reële landschappen. Het is een mozaïek van bijeengesprokkelde herinneringen uit Jean-Marie’s vele reizen en wandelingen. Daarbovenop kennen zijn landschappen geen perspectief, worden ze doorklieft door andere elementen, soms hangen ze in brokken aaneen, of worden ze moedwillig omgekeerd opgehangen.

Het is duidelijk dat de kunstenaar met zijn landschappen iets geheel anders bedoelt.

The world turned upside down, 2015, Acrylic op hout, 29x36 cm, privé collectie; foto: K. Mootgat; © J.M. Bytebier; Galerij van de Weghe

landscape_bytebier3

Bytebier_l'Origine(le) du monde, 2015, Acrylic on wood, Privé Coll. K

Ken je er nog? Laat het ons gerust weten in de comments!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

21 Comments

 1. Met dank aan Joachim Patinir.

  Post a Reply
  • W.H.de Groen

   Landscapes/Algions-Beewax

   Post a Reply
 2. Heel inspirerend vind ik de tentoonstelling van J.-M.Bytebier in museum Elsene. Deze mooie werken zijn een (trein)rit naar Brussel zeer waard. Ik was heel verbaasd hoe diep van kleur en textuur acryl kan zijn.

  Post a Reply
  • Ook een bijzondere kijk op landschap heeft de Brit David Tress. Hij werkt al bijna 30 jaar in Pambrokeshire, Wales en doet wondere zaken met papiercollage en acryl…

   Post a Reply
   • Het landschap intrigeert me al heel mijn leven, zelf schilder ik landschappen, het zijn metaforen van mijn gevoelens, mijn vlucht. Een soort van afzonderingstherapie.

    Mooi artikel….intressante werken gezien

    Post a Reply
 3. Serge Renson is zeker nog het vermelden waard!

  Serge Renson (°1963) schildert vooral wat hij zelf ‘semi-abstracte’ landschappen noemt. Hij laat zich veelal inspireren door beelden die hem sinds zijn prille jeugd na aan het hart liggen.

  Zijn vriend en dichter Roland Jooris nam hem als jonge twintiger regelmatig mee naar het atelier van Roger Raveel en Raoul De Keyser, twee Vlaamse meesters van de Belgische schilderkunst. ‘Ik heb vele jaren vooral geluisterd en heel veel gekeken’ vertelt Renson, ‘en pas zo’n vijfentwintig jaar later ben ik dan zelf beginnen te schilderen. Heel aarzelend, bescheiden en sober. Met zeer veel vallen en opstaan. Tot de dag van vandaag.’ In zijn werk zal je naast verwijzingen naar De Keyser, ook de invloed voelen van Nicolas de Staël en Richard Diebenkorn.

  De luide en jachtige wereld waarin we leven maken hem vrij rusteloos en daarom probeert hij in zijn werk de rust en de stilte op te roepen. Deze rusteloosheid heeft hij weliswaar nodig in zijn zoektocht naar de ingetogen kracht van de perfecte compositie en kleurencombinatie. Zijn werk spreekt voor zich en hoeft geen uitgebreid filosofisch betoog. ‘De schilderijen ‘zijn’ er gewoon en daarmee is alles gezegd’ legt Renson uit. ‘Aan de kijker om er zijn wereld in te ontdekken, of misschien net niet. Woorden komen hier niet aan te pas, alleen het gevoel dat eventueel opkomt telt. De rest is bijzaak.’

  Post a Reply
  • Bedankt voor de tip, Caroline!

   Post a Reply
 4. Sorry voor deze schaamteloze zelfpromotie maar in mijn reeksen “The lay of the land” en “The Cedar forest” exploreer ik ook het thema “landschap” in de meest ruime betekenis. Als beeldend kunstenaar gebruik ik fotografie als medium maar beschouw mezelf niet als fotograaf. Alle “landschappen” werden gecreëerd in mijn atelier.
  link naar mijn website: https://marnixdekeukelaere.myportfolio.com/the-lay-of-the-land

  Post a Reply
 5. Ik weet niet welke van de drie ik het mooiste vind, dan maar alle drie, dank je wel voor deze post!

  Post a Reply
 6. Ter info: morgen vrijdag 2 februari gaat de tentoonstelling Buiten – Land open, volledig gewijd aan het (hedendaagse) landschap (zie hieronder voor de deelnemende kunstenaars). De opening is om 20 uur in cultuurhuis de Bijl, Dorp 1 in Zoersel.

  Begeleidende tekst:
  Landschappen schilderen vormt een rijke traditie in onze westerse beeldcultuur. Hierbij kunnen we ons de vraag stellen of het landschap wel een landschap is en niet eerder een mentale constructie van een plaats waarin we ‘graag’ verblijven. Het gebaar van het schilderen is een belangrijk element in dat gebeuren. Het geschilderde landschap heeft een structuur, verfstreken, verspreiding en hergroepering van organische vormen, maatloze diepten, variërende lichtinvallen en surrealistische beeldelementen.
  We nodigden Nele Tas, Frie J. Jacobs, Hans Vandekerckhove, Stefan Peters, Greet Van Autgaerden, Bruno Van Dijck en Fik van Gestel uit omdat zij het landschap vanuit verschillende invalshoeken maar steevast in een hedendaagse context bevragen. Van het archiveren en systematische vastleggen van landschapselementen tot de benadering van het landschap als mentale ruimte. Van de abstraherende tot de meer picturale benaderingswijze.

  Wat mezelf betreft: zowat mijn hele oeuvre is gelinkt aan “het landschap”, u kan het hier ontdekken: http://www.frie-j-jacobs.be
  In Buiten – Land toon ik acht nieuwe werken op doek, geschilderd met vuur (een techniek die ik al zowat 20 jaar gebruik, nu echter voor het eerst op canvas).

  Bedankt nog om het hedendaagse landschap in de picture te zetten.

  Post a Reply
 7. David hockney en peter doig vind ik niet terug in jullie lijst. Zij zijn nochtans de groten in de hedendaagse landschapschilders.

  Post a Reply
  • We zijn nog niet klaar met de lijst, Greet 😉

   Post a Reply
 8. Kom gerust eens een kijke nemen op Mn volgende expo : Prohibido Pintar bij Kusseneers Gallery te Brussel ….
  een serie imaginaire landschap met Mn schilderstrip naar Argentinië van vorig jaar in het achterhoofd .
  benieuwd naar de reacties

  Post a Reply
 9. Mooi artikel. Het thema landschap kan op veel manieren worden aangepakt. Kijk ook eens naar het werk van Ana Garcia Perez. Zij maakt olieverf schilderijen van het landschap om haar heen. Het zijn voornamelijk kassen in velden met prachtige blauwe luchten in de Maremse regio ten noorden van Barcelona.
  En de landschappen van Anet Duncan, een Zuid Afrikaanse kunstenares die in Barcelona woont zijn een combinatie van abstract met soms figuratie die aan bomen laat denken. Heel verstillend werk.

  Post a Reply
 10. Excursies van Greet Van Autgaerden.
  Een sublieme expositie waarbij ieder op zich een krachtige landschapservaring beleeft op een prachtige locatie.
  Deze is nog te bezichtigen tot 11 maart in The White House – Lovenjoel
  http://www.thewhitehousegallery.be

  Post a Reply
 11. In het prachtige landschap van Ornans gaat de kunstenaar Sven Verhaeghe een dialoog aan met de natuur en zijn beroemste schilder Gustave Courbet. Zijn schilderijen zjn deze zomer te bezichtigen in de boerderij waar Courbet is opgegroeid. Zijn film over het landschap zal dit najaar zowel in Flagey als in Gent te zien zijn.

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X