Op haar 98ste ontdekt, en meteen een tentoonstelling bij Serpentine, Londen.

Als 98-jarige kunstenaar mag je gerust stellen dat je heel wat kunstenaars en stromingen hebt zien passeren. De Venezolaanse Luchita Hurtado ontmoette ze allemaal, van Frida Kahlo tot Marcel Duchamp. Deze zomer heeft ze eindelijk de volle aandacht met haar werk, een aandacht die ze overigens niet meteen zelf opzocht. Geduldig is ze alleszins. “I’m glad I’m sharing now,” zegt ze in een interview met het blad Vogue, “because I never felt before that I needed to share. It was the other way around: I worked to please myself.

Ze is overigens nog lang niet klaar met haar werk. Ze bezoekt haar atelier elke dag, en maakt al grootse plannen voor haar 100ste verjaardag, hoewel ze over haar werk -en haar leven- reeds in het verleden placht te spreken. “I’ve loved the world and everything in it“, zegt de goedlachse Luchito.

Haar dromerige, soms surrealistische taferelen vallen moeilijk te definiëren, ze passen alleszins niet in een bepaalde categorie. Dat komt wellicht om haar inspiratiebron, haar eigen, rijkgevulde leven, en de blijvende verwondering voor wat de menselijke beleving te bieden heeft. “I’m inspired by just a tree“. Het vormt misschien het geheim voor een lang leven.

Pour l’anecdote: het is pas wanneer enkele jaren terug kunstcurators het werk van haar overleden derde man, de kunstenaar Lee Mullican, kwamen inventariseren, dat ze haar werk ontdekten. Sindsdien is ze ontpopt tot een felgegeerd kunstenaar. Of hoe het leven soms verrassende wendingen kent…

“What I’m doing is my life, and my life is not one thing. It’s unforeseen, and I like it that way.” (Luchita Hurtado)


De tentoonstelling “Luchita Hurtado: I Live I Die I Will Be Reborn” loopt nog tot 20 oktober bij Serpentine Sackler Gallery, Londen. Klik hier voor alle info!

Luchita Hurtado in her Santa Monica home and studio.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

4 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X