Luiks museum La Boverie haalt meer dan 200 meesterwerken uit het depot

Er zijn musea waar wij een grotere boon voor hebben dan voor andere. Heel rationeel is dat niet altijd te duiden. La Piscine in Roubaix is er een van, het Gentse Museum Dr. Guislain ook. La Boverie in Luik vervoegt met gemak het rijtje. Veel heeft met de ligging te maken. La Boverie ligt op een eilandje dat aan beide zijden wordt geschraagd door de Maas, midden in een uitgestrekt park. Voor je er aankomt via de hangbrug ‘Passerelle La Belle Liégeoise’ heb je al mogen genieten van de hedendaagse architectuur van station Luik-Guillemins (ontworpen door Santiago Calatrava) en de imposante nieuwe financietoren.

Maar misschien is het vooral het museum zelf dat ons charmeert, omdat er een mooi evenwicht werd gevonden tussen oud en nieuw. Het gebouw werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in 1905 en onderging van 2013 tot 2016 een grondige renovatie. Architect Rudy Ricciotti voegde met de nieuwe vleugel de juiste dosis licht en luchtigheid toe om het geheel helemaal up-to-date te maken zonder dat de harmonie wordt verstoord.

Musée Boverie, Ville de Liège © Rudy Ricciotti – Bureau PHD © JP Ers © Ville de Liège

Sinds de opening in mei 2016 wist La Boverie een samenwerking met het Louvre uit de brand te slepen, wat jaarlijks een tentoonstelling oplevert op internationaal niveau. Voor deze nieuwe expo, ‘Liége. Chefs d’oeuvre’, worden topstukken uit het depot gecombineerd met nieuwe aanwinsten. Van meesters uit de renaissance tot de avant-garde, over grote internationale figuren (Ingres, Monet, Pissarro, Picasso, Chagall, Arp, Magnelli, Debré, Hantai, Monory, Gilbert & George,…) tot een ruime aanwezigheid van Belgische kunstenaars als Permeke, Ensor, Claus, Magritte, Delvaux, Alechinsky en Wéry.

De manier waarop de werken geconfronteerd worden is niet chronologisch en misschien een beetje ongewoon. De meer dan tweehonderdvijftig schilderijen en beeldhouwwerken werden geschikt zodat er een dialoog ontstaat tussen verschillende tijdperken en stromingen, met hier en daar een bijzondere focus, bijvoorbeeld op de luministen Henri Evenepoel en Rik Wouters, de onvatbare James Ensor, de mobiele sculpturen van Pol Bury en de Cobra-beweging. Sommige werken, zoals ‘Les masques et la mort’ van Ensor, worden voor het eerst na lange tijd weer getoond aan het publiek omdat ze aan een grondige renovatie toe waren.

Mooie kers op de taart: een anonieme, rijke collectioneur gaf voor tenminste tien jaar vier topwerken in bruikleen aan het museum. Het gaat om een werk van Picasso, twee van Malevich en een Delaunay, samen een cadeautje van 17 miljoen euro aan de Stad Luik. Al dat moois is tot 18 augustus 2019 te bezichtigen in La Boverie, en voor wiens kunsthonger daarna nog niet is gestild raden wij Yoko Uhoda Gallery en Cité Miroir aan.

‘Liége. Chefs-d’oeuvre’, tot 18 augustus 2019 in La Boverie, Luik.

Les Epoux, 1932 © Constant Permeke © Sabam 2018

Après-midi à Amsterdam © Rik Wouters © Musee des Beaux Arts Ville de Liège

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op