Maak kennis met 10 jonge opkomende kunstenaars

© Hannelore Van Dijck

© Hannelore Van Dijck

We berichtten reeds over de drie winnaars van de Young Belgian Art Prize 2015, die elke twee jaar wordt toegekend op basis van de mening van het publiek als van een panel experten.

De drie winnaars doorstonden de preselectie uit 233 kandidaten en werden verkozen uit 10 finalisten van de wedstrijd. De tentoonstelling is al lang voorbij, maar om de tien finalisten te ontdekken kan u nog steeds bij het boek terecht dat ter gelegenheid van de prijs wordt uitgegeven.

Wat onmiddellijk opvalt als je het boek doorneemt is de variatie in de kunst van de tien finalisten. Minister van cultuur Sven Gatz zegt het al in de introductie: de definitie van kunst is sterk verruimd sinds de prijs voor het eerst werd uitgereikt (1950). Video, installaties en digitale technieken hebben voorgoed hun plaats gevonden in de kunstwereld.

© Hana Miletic

© Hana Miletic

Een bijkomende verklaring is wellicht dat de tien kunstenaars zeven verschillende nationaliteiten vertegenwoordigen (de prijs is bedoeld voor mensen die in België wonen, onafhankelijk van hun land van oorsprong). België multicultureel? Afgaand van de finalisten voor deze prijs alleszins wel.

Maar de grootste vaststelling ligt vervat in het intellectuele parcours dat de kunstenaars afleggen in hun discipline. Nagenoeg alle finalisten gebruiken hun kunt om een mening, een stelling te opperen. Deze is niet altijd makkelijk te vatten, moeten we toegeven. Speelgoed als vorm van waarschuwing gebruiken (de Amerikaan G. Küng), of de relatie tussen fotograaf, object en publiek analyseren vanuit de vaststelling dat deze niet anders kan dan onnatuurlijk zijn (de Duitse Katrin Kamrau) , het is soms ploegen door het denkwerk van dit jong talent.

© Emmanuel Van Der Auwera

© Emmanuel Van Der Auwera

Niets mis mee, uiteraard. Kunst is niet enkel vermaak. Maar de vraag stelt zich wel of het toeval is dat de winnares van de belangrijkste prijs als enige het esthetische in haar werk beklemtoont (naast het narratieve ervan).

In ieder geval vormt dit boek een interessante ontmoeting met de denkwereld van tien jonge, beloftevolle kunstenaars.

Dankzij uitgeverij Lannoo krijgen de lezers van The Art Couch overigens meer dan 50% korting op het boek: 14,99€ in plaats van 29,99€, inclusief verzendkosten (korting wordt verrekend aan de kassa van de webwinkel van Lannoo). Klik hier om kennis te maken met deze tien jonge kunstenaars!

Advert YBA10

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X