Mag er nog eenvoudige schoonheid zijn in hedendaagse kunst? Deze Jessica Zoob toont alleszins van wel!

Uit de steeds talrijker wordende reacties van onze lezers merken we de laatste tijd een groeiende zorg om het feit dat hedendaagse kunst steeds ‘over iets’ moet gaan, een verhaal te vertellen hebben, een of ander maatschappelijk probleem aan te kaarten. Nu, voor ons hoeft dit niet noodzakelijk, al maakt het er wel spannender op om erover te berichten. Maar eenvoudige, zuivere schoonheid blijft terecht een kunstvorm op zich. En dat kunstenaars als doel hebben om deze schoonheid -al is dit concept heel persoonlijk- vorm te geven en te delen met gelijkgestemden, daar is helemaal niets mis mee.

Neem deze Jessica Zoob als voorbeeld. Op zoek naar een vorm van expressie die eerst en vooral haarzelf verbaast en verrast. Een rechtstreekse doorslag van haar gemoedstoestand van de dag, hoewel het een uiting blijft van een bijna spirituele zoektocht naar de essentie van haar gevoelens, waar deze hun oorsprong hebben en waartoe ze haar leiden, door middel van kunst.

Niets is mooier dan dit, maar het kan verschillende vormen aannemen. De kunst waar het toe leidt hoeft niet noodzakelijk een verhaal te hebben, het kan ook gewoon schoonheid opleveren…

Geniet even mee, en bekijk zeker het interview met deze bevlogen en inspirerende kunstenares. 

Author: The ArtCouch

Share This Post On

4 Comments

 1. Mag er nog eenvoudige schoonheid zijn in hedendaagse kunst?
  Een wat moeilijke vraag eigenlijk, alleen al door die, “eenvoudige” schoonheid, in de vraag.
  Is “complexe” schoonheid in hedendaagse kunst dan meteen ook iets aanvaarbaarder, of gaat de vraag eerder over het feit dat er nog iets meer dan schoonheid moet zijn? Moet dat “iets meer” dan sociale betrokkenheid, iets politieks of een vorm van kritiek op de samenleving zijn of mag het ook gewoon een vorm van “processing life” zijn zoals de schrijver Julian Barnes de creatieve daad omschrijft. Het leven verwerken tot fictie als het ware. Schoonheid kan daar dan gewoon deel van uitmaken. Moet er daarbovenop nog een zekere relevantie zijn die het individu overstijgt om echt van kunst te kunnen spreken? Ik denk van niet.

  Post a Reply
 2. More and more I feel that people ask for ….just beauty….the story they find themselves in each work I make….So let Art be beautiful, made by the heart and the soul……without any seeking for chocking people…..that’s what I do…..see http://www.lucasvanrobays.eu

  Post a Reply
 3. Er zijn geen criteria om kunst te maken. Kunst kan verontwaardigen en verwonderen. Wat doet kunst (met iemand)?
  Sommige mensen ervaren verstilling bij het werk van Rothko. Sommigen zijn geschokt door het werk van Nan Goldin.
  Kunst brengt iets in beweging of totaal niets, Tussen de uitersten ligt er een onmetelijk speelveld.

  Post a Reply
 4. Alles mag in kunst, alles mag…zolang het maar emoties losmaakt, positieve of negatieve, zolang het maar geen pure decoratie is, die past bij de kleur van de nieuwe sofa….

  Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X