Laisser opérer le lent travail de la mémoire… magische fotografie van Marc Krüger

L’image d’un monde antérieur, comme voilé par les larmes de la nostalgie. Laisser opérer le lent travail de la mémoire, laisser affleurer le domaine de l’impalpable et de l’imaginaire…“. Niet verbazend dat de Deens-Belgische fotograaf Marc Krüger Baudelaire citeert op zijn website. De onvatbare tijd, de decompositie van het verleden, de fragmentarische opbouw van een leven, zelfs al blijkt het gedeeltelijk ingebeeld, het zit allemaal in zijn werk vervat.

Misschien ook in zijn leven. Op zijn 15e kreeg hij een fototoestel cadeau en begon hij hevig met het medium te experimenteren. Niettemin vervolledigt hij studies biologie en start zijn eigen zaak in de mediasector, waar hij zich vijftien jaar lang op toelegt, voordat hij zijn eerste liefde voor fotografie terug opneemt. Ditmaal om er zich volledig aan toe te wijden, in 2011. Zijn serie Animato krijgt in 2013 de International Photography Award. Het kan snel gaan, en hij stelt alleszins een voorbeeld voor midlife kunstenaars die aarzelen om de grote stap te zetten naar het fulltime kunstenaarschap.

In zijn geval loont het alleszins de moeite. Het vervormen van fotografische beelden doorheen de actie zelf van de fotograaf en het spelen met de sluitertijd is zeker geen unicum, maar in het geval van Krüger krijgt het eindresultaat een narratieve granulariteit die hem geheel eigen is. Een traagheid met een heel eigen dynamiek en symboliek, gevat in eenvoudige, herkenbare dingen maar die doorheen zijn lens een abstracte, universele waarde verkrijgen, alsof hij er in slaagt om een extra dimensie toe te voegen aan het alledaagse.

Intrigerend alleszins, geniet even mee:

kruger7

kruger6

kruger5

kruger4

kruger3

kruger2

kruger1

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik geniet telkens jullie mail toekomt. Zoveel creativiteit en kunstvormen. Heerlijk. Bedankt!

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X