Meesterwerken op papier, een kijkje in de uitzonderlijke Spielvogel collectie

In 2017 werden 90 werken uit de Barbaralee Diamonstein-Spielvogel en Carl Spielvogel collectie geveild bij Sotheby’s. Een bijzondere collectie, gezien het uitsluitend bestond uit werken op papier, maar van ‘beroemde’ kunstenaars. Denk gerust aan Pollock, Jasper Johns, Degas of Rothko.

Kunst op papier, het is een kunstvorm op zich, en met een specifieke charme. Kunstenaars hebben verschillende redenen om op papier te tekenen of te verven: een hun techniek te perfectioneren, om te experimenteren, een compositie uit te proberen, problemen op te lossen, of gewoon om zich op te warmen voor het ‘echte’ werk. Maar heel vaak bieden ze ook aanwijzingen om dat ‘echte’ werk van de kunstenaar beter te verstaan, te doorgronden. Het zijn vroege getuigen van richtingen die kunstenaars insloegen, of konden inslaan.

Kunst op papier is daarom zo boeiend, en het verzamelen ervan zo interessant. “they are the most profound expression of the artist’s intent,” aldus Barbaralee Diamonstein-Spielvogel, die de werken op papier op gelijke hoogte zet als litteratuur: “Both require discipline and astute thinking in order to successfully articulate the author’s intent.”

Enkel jammer dat zo’n collectie niet in zijn geheel wordt gehouden, het zou een fascinerende ontdekkingsreis bieden voor de kunstliefhebber. Maar wil je een idee hebben van de collectie, en de schatten die het herbergde, geniet dan van de video die Sotheby’s maakte naar aanleiding van de veiling:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X