Merkwaardige kunstinstallaties (#4) een stukje natuur in het museum…

Je mag het gerust een trend noemen: meer en meer brengen musea werk van kunstenaars die natuurelementen reproduceren in het museum. Soms met spectaculair resultaat, reusachtige boomwortels die van uit plafond stulpen, of holle boomstammen waar de bezoeker in kan verdwalen, als verrassingseffect kan het tellen. Niet dat kunst automatisch moet verrassen, maar soms is het leuk als het dat doet.

Maar wat als het concept iets te letterlijk wordt toegepast, en stukjes natuur gewoon in het museum worden overgedaan?

 

Riverbed, Olafur Eliasson

Neem de eerste uit onderstaande drie voorbeelden: het werk ‘Riverbed’ dat Olafur Eliasson naar het Louisiana Museum in Denemarken bracht in 2014. Doorheen verschillende zalen creëerde hij er een rotsig parcours waar daadwerkelijk een beekje doorheen stroomt. Voor ieder die af en toe bergwandelingen maakt een al te herkenbaar gevoel. Het nut om een dergelijke installatie in een museum na te doen? Als we de ‘boekskes’ mogen geloven gaat het over een bevraging van de functie van het museum voor de bezoeker:

Both grand and humble, the installation overturns expectations of the role of museum-goer and dances between definitions of observer and participant. By exploring the process of inhabiting space, Eliasson focuses the visitor’s attention on the art itself by encouraging the visitor to explore the landscape. Thus, the visitor is both at the exhibit and on it” (bron: Archdaily).

Alle respect voor het werk van Eliasson, maar de uitleg die rond het werk wordt gegeven heeft, als zoveel teksten over kunst, een sterke neiging tot cirkelredeneren. Het werk nodigt de bezoeker uit om zijn focus te zetten op het werk zelf, door hem aan te zetten het landschap te verkennen, aldus de tekst, de toeschouwer bevindt zich zowel op als in de tentoonstelling… Dan is vormt het echte landschap buiten evengoed een permanente tentoonstelling, niet?

install_eliasson1

install_eliasson2

install_eliasson3

 

Plexus no.35, Gabriel Dawe

Ah, ik zal ophouden met zeuren, installaties die de natuur in het museum halen kunnen ook gewoon mooi zijn. Wat te denken van het werk van Gabriel Dawe, die speciaal voor het museum van Toledo een stukje regenboog in het museum herschiep? Het werk is overigens nog te zien tot eind januari in het museum…

install_gabrieldawerainbow_01

install_gabrieldawerainbow_05

 

Détails d’une forêt, Eva Jospin

…en soms is het ronduit indrukwekkend. Het woud dat Eva Jospin in zoveel details heeft heropgebouwd is gemaakt uit… karton! De diepgang van het artificiële woud was al indrukwekkend genoeg voor de toeschouwer, maar tegelijk wou het hem doen nadenken over de herkomst van al dat karton: de echte bomen in het woud.

install_jospin1

install_jospin2

install_jospin3

 

Vorige posts over merkwaardige installaties gemist? Klik dan hier!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op