‘Metamorphosis’, een blijvend beklijvende reeks van Frédéric Fontenoy

Het vorig artikel over het surrealistische fotowerk van Sarah DeRemer (klik hier mocht je het gemist hebben) deed me terugblikken op het werk dat de Franse fotograaf Frédéric Fontenoy, tussen 1988-1990 maakte ‘Metamorphosis’. 

Photoshop bestond toen nog niet, maar voor de serie gebruikte de fotograaf een techniek die ook in de filmindustrie gebruikt wordt: ‘slit-scan’. Ik ben geen kenner in de materie maar voor zover ik het verstaan heb slaat dit op het proces waarbij een bewegende dia, waarin een gleuf gesneden is, tussen de camera en het te fotograferen onderwerp wordt geplaatst.

Bizar en dromerig is het resultaat alleszins wel, al zeker voor een fotograaf die voornamelijk bekend staat om zijn afgelikte (no pun intended) semi-pornografische en SM beelden. In deze reeks lijken de uitgerokken, ontmergelde zelfportretten eerder een nachtmerrie dan een droom, maar missen wat mij betreft hun poëtische essentie alleszins niet. Volgens de fotograaf wou hij met deze reeks het beeld scheppen van een “forme préhumaine en plein environnement naturel, sans trace évidente d’humanité”. Een oer-staat van de mens dus…

Nog steeds actueel. Kijk even mee:

(foto’s © Frédéric Fontenoy)

fontenoy1

fontenoy2

fontenoy3

fontenoy4

fontenoy5

fontenoy6

fontenoy7

 

(ontdek meer werk van Fontenoy op zijn website, klik hier)

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op