Mijmeren over dromen en slaap… een interessante zoektocht in het werk van Florence Dussuyer

Een kunstenaar die een groot deel van haar werk aan een enkel thema wijdt, het gebeurt niet zo gek vaak. Kunstenaars ontwikkelen soms een bepaalde stijl die ze jarenlang perfectioneren, of zoeken naar variaties binnen een groter, allesomvattend thema waarin ze nog steeds nadrukkelijk een vrijheid van onderwerp opeisen. Voortborduren op één enkel thema, in steeds dezelfde herkenbaarheid ervan, en toch een heel divers oeuvre opbouwen, op gebied van kleur, van tactiliteit, van gevoel dat het bij de kijker opwekt? Het is enkel goede kunstenaars gegeven. Schreef de Franse dinchter-filosoof niet: La poésie, c’est la dispertion qui a trouvé sa forme ? In deze zin is de Franse kunstenares Florence Dussuyer een zuivere, zij het picturale dichter.

Het thema van Florence? Vrouwen die slapen. Of beter gezegd: de onzekere staat van vrouwen die slapen, het loslaten van de persoon, het moment waarop je tegelijk aanwezig en afwezig bent wanneer je slaapt, het kantelen van de perceptie van wat realiteit is. Wie ben je dan werkelijk, wanneer je hersenen je in een volledig verschillende, niettemin zeer werkelijke omgeving dwingen, ben je nog steeds jezelf?

“Cette série « les endormies », qui constitue mon principal intérêt de peintre, questionne pour moi la présence : cet état fascinant, entre deux, du sommeil  que nous connaissons tous, cet état où nous sommes présents et absents en même temps (la création parle aussi de l’oubli de soi). 

Je cherche. Je cherche l’inépuisable, j’envisage la liberté, l’imagination du débordement, ce qui plisse et tapisse.
Un visible faisant écran aux mots.
C’est une peinture de l’élan qui va, du corps avant la pensée.
Je cherche ce qui s’apprête à être, sous le regard.”

(uit de artist statement)

L’oublie de soi, het ‘zelf-vergeten’ in de semi-slaaptoestand, ligt het niet aan de basis van het creatieve proces van elke kunstenaar? De al dan niet bewuste overgave aan een andere staat van ‘zijn’. Of vormt het creatieve proces van een kunstenaar misschien juist een staat van super-bewustzijn? Daar blijven we nog even over doormijmeren, terwijl we het werk van Dussuyer ontdekken…


Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X