Modernisme uit de VS: het Whitney Museum

Whitney Museum of American Art. ©Ed Lederman

Whitney Museum of American Art. ©Ed Lederman

 

Welkom in New York City, stad van het MoMa, Guggenheim en Metropolitan Museum. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken, maar had u al gehoord van het Whitney Museum of American Art? Onderbreek dan even je toeristische activiteiten en zak eens af naar het hippe Meatpacking District voor een tête-à-tête met het beste van het Amerikaanse modernisme. Je hoeft misschien niet eens aan te schuiven voor een toegangsticket. Een zeldzaam gegeven in de ‘City that never sleeps’.

 

 

Andreas Feiningers' "Diver" (1949) in de zee van Amerikaanse kunst.

Andreas Feiningers’ “Diver” (1949) in de zee van Amerikaanse kunst.

Lichtenstein, Warhol, Hopper, Johns and many more.

Toegegeven, mijn kennis over Noord-Amerikaanse kunst is pover. Hoog tijd om daar iets aan te doen wanneer je in de culturele hoofdstad van de VS bent aanbeland. De collectie van het Whitney Museum is ideaal voor een spoedcursus Amerikaanse kunst uit de 20ste eeuw. Aan grote namen geen gebrek. Ooit al “Three Flags” van Jasper Johns in het echt bewonderd? Of een schets van Hoppers meesterwerk “Nighthawks” van dichtbij bestudeerd?
Dan weet je nu waar je moet zijn. Het herkennen van iconische werken heeft iets weg van een kunstzinnige quiz, maar de collectie biedt meer dan alleen maar dat. Altijd plezierig om na een bezoek te kunnen zeggen dat je enkele kunstenaars hebt ontdekt. Twee namen die ik aan mijn lijstje kan toevoegen: George Tooker en Andreas Feininger.

 

Een overvloed aan 'stars and stripes' met Jasper Johns' "Three Flags" (1958).

Een overvloed aan ‘stars and stripes’ met Jasper Johns’ “Three Flags” (1958).

 

Archibald Motley: Jazz Age Modernist

“[Archibald Motley: Jazz Age Modernist] has features that many bigger, sexier exhibitions lack: an affecting narrative, a distinctive atmosphere and a complicated political and moral tenor.”
The New York Times

"Portrait of Mrs. A. J. Motley Jr." (1930)

“Portrait of Mrs. A. J. Motley Jr.” (1930)

Een derde grote onbekende was Archibald Motley. Niet zo verwonderlijk, aangezien Motley  tot de categorie ‘minder gekend modernisme geïnspireerd door Afrikaans-Amerikaanse cultuur’ behoord. En net daarom besloot het Whitney om de eerste retrospectieve tentoonstelling in het nieuwe gebouw van Renzo Piano te wijden aan deze modernist. En met succes. Verwacht geen grootse opstelling. De expo dankt zijn sterkte aan zijn narratief. Maak kennis met het leven van de kunstenaar en het politieke klimaat waarin hij actief was.
En dit geïllustreerd aan de hand van zijn werken. De tentoonstelling opent met een reeks portretten, waarin Motley een poging doet om alle huidtinten weer te geven. Portretten waar het onderscheid in ras en sociale status vervaagt.

In de volgende zaal ligt de focus op het uitgaansleven in de beroemde Afrikaans-Amerikaanse buurt Bronzeville. De expo eindigt met het laatste werk dat hij ooit geschilderd heeft met de ronkende titel waar je – net als het schilderij overigens – niet vrolijk van wordt: “The First One Hundred Years: He Amongst You Who Is Without Sin Shall Cast the First Stone; Forgive Them Father for They Know Not What They Do”.
Alstublieft.

P1040562

“Saturday Night” (1935)

 

De expo ‘Archibald Motley: Jazz Age Modernist’ loopt nog tot 17 januari 2016. Opgelet! De collectie van het Whitney Museum heeft sinds 2015 zijn intrek genomen in het nieuwe gebouw van Renzo Piano in het Meatpacking District. Wie dus nog een oudere reisgids bezit, zal aan het verkeerde adres staan. Check daarom zeker ook de website van het museum.

Sarah

Author: Sarah

Kunstenaars die ik momenteel volg: Marlene Dumas, Anselm Kiefer, Anisch Kapoor, Bill Viola, Santiago Calatrava

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X