Mohammed Tifardine, een hedendaagse, innoverende kalligraaf.

Met zijn kunst wil hij oude tradities in stand houden, het hoofd bieden aan de nieuwe kalligrafische scholen uit Casablanca. In kalligrafie hoort het volgens hem om regels te volgen, maar dit verheft het niet noodzakelijk tot kunst. Daarvoor moet je de regels naar je eigen hand zetten, er nieuwe bedenken, in lijn met de oude. Een eigen schrijfwijze bedenken, een code die enkel toegankelijk is voor wie er de sleutel van heeft.

Mohammed Tiffardine is zo’n kunstenaar. In zijn kleine atelier in Essaouira perfectioneert hij reeds decennialang zijn eigen taal. Hij denkt in letters, leeft er mee, er in, maar houdt steeds de compositie in het oog, die in relatie moet staan met wat hij schrijft. De letters moeten bewegen, leven, maar de compositie, en daarmee het gevoel waar het toe uitnodigt, moet in balans zijn.

Beide staan niettemin in dienst van wat hij schrijft, spreuken van bekende schrijvers en denkers uit alle windhoeken van de wereld, van Jean-Jacques Rousseau tot Einstein, van Khalil Gibran tot Socrates, die hij uit zijn onophoudelijke zoektocht naar universeel relevante spreuken puurt. De spreuken tovert hij om tot vaak complexe, maar steeds elegante en geraffineerde composities waarin de spreuken op allerlei manieren herhaald worden, als waren het meditatieve mantras.

Geboren in 1960, op enkele passen van zijn huidige atelier, werd Mohammed Tifardine in 1988 ontdekt door de legendarische Deense galerist Frédéric Damgaard, de eerste die een kunstgalerij opende in Essaouira (Marokko), en hierdoor tevens oprichter werd van de gelijknamige kunstschool. Mohammed was toen de enige kalligraaf in de stad. Sindsdien zijn velen zijn pad gevolgd, al evenaren ze zelden zijn authentieke, creatieve meesterschap. Een mix van mystiek en poëzie. Het ontdekken waard.


Exclusief in België: werken van Mohammed Tifardine te koop!

Alle werken zijn 59,5 x 75,5cm, kader ingegrepen, en werden professioneel, stofvrij ingekaderd door Déco Arte in Zulte. De werken bestaan uit inkt op hoog kwalitatief Canson-papier.

1. “Le développement n’est pas d’avoir d’avantage, mais être d’avantage” (Gandhi)

2. “La femme est un rayon de la lumière divine” (Jalal Edine Rumi)

3. “Lorsque vous parviendrez en haut de la montagne, alors seulement vous commencerez à grimper” (Khalil Gibran)

4. “C’est de ta peur que j’ai peur” (William Shakespeare)

Aarzel niet om deze schitterende werken in huis te halen!

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

1 Comment

  1. doet me denken aan werken vd Tsech Tichy Oldrich

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X