Monumentale werken gevuld met duizenden verhalen, ontdek de kunst van Njideka Akunyili Crosby

Ze verschoot er naar verluid zelf van, zoveel van haar werken in een overzichtstentoonstelling eerder dit jaar in Los Angeles samen te zien. Het gebeurt vaak met kunstenaars dat hun werk her en der verspreid ligt bij verzamelaars en musea, waardoor ze zelf het overzicht verliezen over de geschiedenis van hun kunst. Mooi dat ze zelf verrast zijn als ze hun werk weer samen tentoongesteld zien.

En in het geval van de in Nigeria geboren Njideka Akunyili Crosby moet het een fascinerende tocht zijn. Haar werken zijn massief -heel vaak groter dan 3 meter hoogte of breedte- wat haar de mogelijkheid geeft om er talrijke verhalen in te stoppen. Verhalen over kolonialisme en het stedelijke leven, in het Engels of in haar moedertaal Igbo. De verhalen laten zich ook anders lezen afhankelijk van het standpunt van de toeschouwer. Of eerder, de afstand. In haar werken mengt ze onnoemelijk veel anecdotische details toe, foto’s van Nigeriaanse pop- en TVsterren, politici, militaire dictators, persoonlijke herinneringen, noem maar op. Van op een afstand lijken het echter doodbrave taferelen van een huiselijk leven. Niets is wat het lijkt…

crosbyxx

 

Haar werk begeeft zich duidelijk op het kruispunt van verschillende culturen, iets wat kenners de ‘Third Space’ zijn gaan noemen. Beelden vanuit haar eigen achtergrond, gemengd met duidelijk Europese invloeden. Ze ziet haar werk overigens zelf niet als herinneringen aan vroeger, maar eerder als een uitnodiging om te ontdekken wie ze nu, op dit ogenblik is:

I like thinking of these works as openings into someone else’s life, so you feel invited in to experience a very private moment or space, and I think that enhances the intimacy

Njideka Akunyili Crosby is momenteel nog te zien in het Contemporary Art Center te Cincinnatti (klik hier).  Van 14 oktober to 1 december is ze ook te zien in het Frances Young Tang Teaching Museum in New York (klik hier).

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op