Muhammad Ali, niet alleen ‘The Greatest’ in de boksring

Deze ochtend bereikte ons het nieuws dat bokslegende Muhammad Ali overleden is. De laatste jaren was Ali nog slechts een schim van de gracieuze bokser die in de jaren 60 en 70 van vorige eeuw wereldfaam oogstte. Cassius Clay, zoals Ali heette voor zijn bekering tot de islam,  was in die jaren de onbetwiste koning van de boksmat. Joe Frazier en George Foreman waren slechts enkele bekende namen die de duimen moesten leggen voor het atletisch geweld van The Greatest.

go_goat_trade_edition_xl_gb_3d_05737_1503130928_id_912782

In The Art Couch staan we niet alleen even stil bij de sportieve waarde van Ali, maar ook bij zijn artistieke waarde. Andy Warhol zal wellicht de bekendste kunstenaar zijn die Ali tot voorwerp van zijn schilderijen maakte. Warhol fotografeerde de bokser als onderdeel van zijn reeks ‘Atleten’, een project onder het goedkeurende oog van kunstverzamelaar en sportfanaat Richard Weisman. Andere namen in de serie waren o.a. voetballer Pelé en golfspeler Jack Nicklaus.

images

Andy Warhol, Muhammad Ali

Ali was eveneens onderwerp van een de (letterlijk) grootste kunstboeken ter wereld. Uitgeverij Taschen bracht met G.O.A.T. (Greatest of all time) een ode aan de bokslegende. Het boek was een samenwerking tussen Ali en enfant terrible Jeff Koons. Het telt bijna 800 bladzijden en weegt bijna 34 kg. Het boek verscheen in een gelimiteerde en gesigneerde uitgave van 9.000 exemplaren en is (natuurlijk) uitverkocht. We kijken al uit naar de prijzen van de boeken die op kunstveilingen aangeboden zullen worden.

Sting-Like-A-Bee

Sting like a bee, Muhammad Ali

 

Maar Ali was niet alleen het onderwerp van kunst. Hij maakte er (in beperkte mate) ook zelf. Zijn kunstwerken zullen wellicht nooit geroemd worden om hun artistieke waarde, maar het blijven wel collectors’ items voor fans van Mohammed Ali overal ter wereld. Maar laat ons eerlijk blijven: Ali in de boksring zal wellicht een van de mooiste kunstperformances blijven die we ooit zullen aanschouwen.

 

 

Author: Yves Joris

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mohammed Ali, niet alleen ‘The Greatest’ in de boksring | theartcouch.be | Lettergoesting - […] via Mohammed Ali, niet alleen ‘The Greatest’ in de boksring | theartcouch.be […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X