Natacha Dimovska : “Mijn creativiteit slaat vaak op hol”

Eigenlijk is het heel eigenaardig te bedenken dat kunst in de jeugd van Natacha Dimovska geen enkele rol speelde. Niemand in haar familie had er uitzonderlijke belangstelling voor, haar studies hadden niets te maken met kunst. Op school was ze goed in talen, ze ging gewoon als jobstudente werken in een bedrijf, waar ze daarna gebleven is, ook al was dat helemaal de bedoeling niet. Tot dan toe was kunst nooit een prioriteit in haar leven.

Maar op een bepaald ogenblik kreeg ze een boek over de werken van Monet in handen en wat ze te zien kreeg boeide haar mateloos. Ze besloot dus om na haar werkuren les te gaan volgen in de Vilvoordse Portaelschool en begon er onmiddellijk te schilderen onder leiding van leraar Walter Goossens. Dit hield ze negen jaar vol en ze had al een plan: later haar leraar vervangen… wat ook gebeurd is!

De directeur van de Portaelsschool raadde haar aan om zich in te schrijven aan een academie: ze werd toegelaten aan de Gentse academie, vroeg een loopbaanonderbreking op haar werk en bleef tegelijkertijd de lessen in de Portaelsschool volgen. Voor haar scriptie kreeg ze van haar begeleider Stefan Hertmans de raad om geen orde in haar gedachtegang te scheppen, en zo bleef ze helemaal identiteitsgericht verder werken. En dat doet ze nog steeds: alles wat rondom haar gebeurt draagt bij tot haar eigen verhaal, dat ze vertelt aan de hand van videofragmenten, fotografie, collages en schilderijen. Ze geeft zelf toe dat haar creativiteit soms op hol slaat en dat haar gedachten versnipperd overkomen.

Natacha Dimovska, detail ui Passage

Dit jaar zijn de puzzelstukken in haar hoofd eindelijk op hun plaats gevallen en heeft ze zich weer op de essentie geconcentreerd. Haar werken zijn een soort zelfportretten, geschilderd in collagevorm. Haar lopende projecten zijn uitgegroeid tot een tentoonstelling, die gedurende twee weekends loopt in CC De Camme in Perk (Steenokkerzeel), van 23 december tot 2 december, in samenwerking met Myriam Bruls en Veerle Steurs.

Ze is een grote fan van het werk van David Caspar Friedrich en Magritte. Bij de hedendaagse kunstenaars heeft ze grote bewondering voor de videokunst van David Claerbout, die stilstaande beelden in beweging brengt. Graag zou ze ooit willen tentoonstellen in haar geboortedorp Bitola (Macedonië) en verder blijven werken om zo interessante mensen te ontmoeten, die haar eigen levensverhaal kunnen verrijken.

Natacha Dimovska, Dat wat herinnert

Maar haar belangrijkste doel is toch steeds weer terug te keren naar de essentie , die de kunst in haar leven heeft gebracht: het échte schilderen.

Een kunstenares om op te volgen alleszins…

Monika Macken

Natacha Dimovska, Zelfportret

Natacha Dimovska, Tegenkomen

Natacha Dimovska, Uit de reeks Ontmoetingen

Natacha Dimovska is onder meer te zien samen met Myriam Bruis en Veerle Steurs op de expo INTERACT in GC De Camme te Steenokkerzeel – nog tot 2 december.

 

Author: Monika Macken

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X