Nazanin Pouyandeh, de ster op de kersverse kunstbeurs Galeristes in Parijs

Tussen al het gewoel van de internationale megakunstbeurzen door is het een verademing om kleinschaligere projecten te zien opduiken, ik durf te hopen hier binnenkort over een trend te kunnen spreken omtrent dit fenomeen. Een nieuwe aanwinst in deze niche, ‘Galeristes’ in Parijs gaat voor het eerst van start van 30 november tot 2 december, en verwelkomt er 20, voornamelijk lokale galeristen. De nadruk ligt er voornamelijk op het creëren van een relaxte omgeving -denk aan fauteuils en rustgevend decor, en een uiterst select (doch niet elitair) aanbod aan kunstenaars.

Het is hier en daar al in de media aangekondigd, maar de Iraanse kunstenares Nazanin Pouyandeh lijkt er alvast hoge toppen te gaan scheren op de stand van de gallerie Sator – Carreau du Temple. Het moet gezegd, haar iconografie is op zijn minst merkwaardig. Onzinnige, maar niet noodzakelijk zinloze personages in vreemde, niet geheel onverstaanbare situaties. Je voelt een onderhuidse mythologische verhaallijn, zij het een nog onbestaande. Een klassieke inborst verhuld achter een geheel hedendaagse huid, in een wisselwerking die steeds verbazend werkt. Een nieuwe, persoonlijke mythologie dus, mengeling van haar geboorteland, Iran, en haar nieuwe thuis, Parijs. In deze zin essentieel multicultureel en, wat mij betreft, prangend actueel, en een voorbode van een nieuwe maatschappelijke realiteit.

Maar visueel steeds éclatant, stimulerend, uitdagend… ik ben alleszins gewonnen…

Mocht je haar nog niet kennen, ontdek even mee:

(all pictures © Nazanin Pouyandeh, Gallerie Eric Mirchel)

 

 

 

 

 

Ontdek meer werk van Nazanin Pouyandeh op haar website (klik hier) of bij Gallerie Sator – Carreau du Temple (klik hier).

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X