Negen internationale kunstenaars om in de gaten te houden komend jaar

De kunstwebsite Artnet deed de laatste weken een rondvraag bij professionals uit de kunstwereld met de vraag welke kunstenaars hot zullen zijn in het komende jaar. Het biedt een boeiende lijstje van kunstenaars om van nabij op te volgen:

Tunji Adeniyi-Jones

De 27-jarige Tunji Adeniyi-Jones lijkt een veilige keuze. De Brits-Nigeriaanse kunstenaar, die zich voornamelijk laat inspireren door West-Afrikaanse geschiedenis en de spiritualiteit van de Yoruba-stam, opende onlangs een soloshow bij Nicelle Beauchene Gallery in New York, en zijn werk maakt al deel uit van de vaste collectie van het Dallas Museum of Art. Een rising star, ongetwijfeld.


Jean Claracq

Het werk van de jonge Franse kunstenaar Jean Claracq biedt vreemde mengeling tussen invloeden van de Vlaamse Meesters uit de XVe-XVIe eeuw, en alledaagse, hedendaagse taferelen die hij van het Instagram of van gay datingsites plukt. Hiermee wil hij het gevoel van vervreemding aankaarten die het gebruik van sociale media met zich meebrengt. “These individuals are often straddling the departure from adolescence and entering adulthood, filled with both melancholy and an openness to the future that awaits them” (Kadist.org). Mocht je een aankoop van zijn werk overwegen zal je geduld moeten oefenen, Jean produceert niet veel werk, de wachtrijen van kopers is dan ook lang.


Kathia St. Hilaire

Nog een kunstenaar met een exotische achtergrond, de Haïtiaans-Amerikaanse Kathia St. Hilaire verbaast alleszins met haar gelaagde, behangpapier-achtige taferelen uit haar Haïtiaanse roots. “I recognize both my ties and disconnection from my family’s ancestral past by considering the possibilities of urban space, cultural identification, innate and intuitive beliefs, as well as a conscious seeking of links that reveal continuities hidden by the mainstream“, aldus Kathia.


Zachary Armstrong

Hij zal de eerste jonge kunstenaar worden die een soloshow krijgt in Faurschou Beijing, in maart 2020. Een mooie aansluiting op een reeds indrukwekkende lijst. Zijn werk kan gezien worden als een zoektocht naar de spontane creativiteit van zijn kindertijd, hij mengt soms zelfs tekeningen uit die tijd -van hemzelf maar ook van vrienden en familie- in zijn werk, die hij als motief herhaalt in zijn schilderijen. Bijzonder alleszins.


Vaughn Spann

Een groepstentoonstelling bij Gagosian in 2019, een solotentoonstelling bij Almine Rech NY in januari waar de hele kunstwereld naar uitkijkt, de 27-jarige Vaughn Spann behoort alleszins tot het rijtje rising stars. Opvallend is hoe divers en rijk zijn oeuvre, voor zover je deze term kan gebruiken bij iemand zo jong, reeds is. “I ask myself a lot why artists create a signature style,” aldus Spann. “We are all very diverse, critical people. I am trying to find a way to satisfy the things I grapple with day to day, where they converge or compete or allow for poetry.” 


Vera Molnár

Het hoeft niet allemaal jong geweld te zijn in het lijstje. De intussen 95 jaar geworden Vera Molnár kan de komende jaren alvast heel wat lof verwachten voor haar baanbrekend werk doorheen haar carrière. Als vrouwelijke kunstenaar, die dan nog vanaf 1968 een van de eerste was die computers gebruikte in haar werk, kreeg ze alvast heel wat tegenwind te verduren. Het is dan ook passend dat ze in 2021 zal opgenomen worden in vier grote tentoonstellingen, en in de aanloop daarvan in 2020 op behoorlijk wat aandacht zal kunnen rekenen.


Tong Kunniao

Hij wordt aanzien als de nieuwe generatie Chinese kunstenaars, wellicht omdat zijn kunst zo weinig Oosters aanvoelt. Vast staat dat hij met zijn installaties onze zinnen op heel nieuwe manieren weet te prikkelen – niet noodzakelijk op een aangename manier overigens, zijn “Dreaming an Earth” produceerde bijvoorbeeld heel scherpe geluiden. Met zijn werk bevraagt hij wat we maatschappelijk relevant vinden, al hoeft dit niet noodzakelijk zwaarwichtig te zijn, zijn werk is vaak behept van een ironische ondertoon.


Theaster Gates

Maatschappelijk sociaal werk, sociale rechtvaardigheid als kunst. Het minste dat je kan zeggen is dat Theaster Gates de contouren van het begrip kunst verkent, zoniet omver blaast. Maar de kunstwereld heeft soms de neiging om fundamenteel nieuwe concepten van kunst te omarmen. Gates wordt intussen wereldwijd vertegenwoordigd door White Cube, en lokaal door Regen Projects (L.A.) en Richard Gray (Chicago). Wordt zijn show bij Gagosian volgende lente, zijn eerste in New York, zijn definitieve doorbraak? Sommigen menen alleszins van wel.


Genesis Tramaine

Genesis Tramaines kunst heeft wortels die rijken tot de graffitikunst uit het New York van de jaren ’80. Haar abstracte portretten onderzoeken thema’s als de Afrikaanse geschiedenis, de Bijbel, de ziel van de gekleurde mens. “Tramaine’s faces are layers of real moments and imagined metaphors. She explores ethics and insanity, the mundane and the inhumane, spirituality, sexuality and sentimentality.” Als poulain van Almine Rech Gallery werd haar werk reeds getoond op FIAC in Parijs. De reacties waren blijkbaar positief, want de gaerij zal een aantal soloshows organiseren in Europa rond haar werk. Iets om naar uit te kijken…

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X