Nieuwe reeks van Njideka Akunyili Crosby in het Baltimore Museum of Art

In het Baltimore Museum of Art op de Westkust van de US loopt tot 18 maart een tentoonstelling met nieuw werk van Njideka Akunyili Crosby, een van de sterk opkomende talenten uit het Afrikaanse continent (nu goed, ze leeft al geruime tijd in Los Angeles, dus haar nog een ‘Afrikaanse’ kunstenares noemen zal voor velen een beetje overdreven lijken).

De nieuwe reeks verhaalt haar ervaring met haar verhuis van Nigeria naar de Verenigde Staten, hoe ze tracht de banden met haar familie in het thuisland te onderhouden en hoe ze nieuwe relaties probeert aan te knopen in haar gastland. Een beetje het universele verhaal van alle emigranten dus, maar tevens een zoektocht naar een eigen identiteit in een -geografisch en sociaal- bewogen leven.

Dit uitgangspunt laat sporen na in de nieuwe reeks. Wie haar werk een beetje kent zal het zeker opvallen dat haar typische figuratieve kunst hier en daar ruimte laat voor meer anekdotische elementen. Oude platen, ingelijste foto’s van familieleden, temidden van steeds drukker wordende interieurs, het palet aan symbolen in Crosby’s register breidt duidelijk uit. Een boeiende kunstenares om op te volgen:

(alle beelden © Njideka Akunyili Crosby, courtesy Baltimore Museum of Art)

 

 

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op