Open Studio’s 2018: een kijkje in het atelier van meer dan 200 kunstenaars in Antwerpen

Op zondag 2 september presenteren NICC en Studio Start ‘Open Studio’s 2018′, de vierde editie van de professionele studioroute in Antwerpen. Meer dan 200 beeldende kunstenaars en creatieve ondernemers stellen die dag de deuren van hun werkruimte open. Klinkende namen als Koen van den Broek, Guillaume Bijl en Nel Aerts gunnen de bezoekers een unieke blik in hun atelier en werkproces. Maar ook de talenten van morgen stellen hun studio open, zowel voor het brede publiek als voor internationale curatoren en professionals.

Naast de studioroute presenteert Open Studio’s ook een OFF-Programma met Antwerpse artist-run-spaces, zoals CASSTL (een initiatief van Luc Tuymans, Carla Arocha en Stéphane Schraenen). Deze plekken waar kunstenaars het werk van andere kunstenaars presenteren zijn belangrijk voor de dynamiek van een stad.

Open Studio’s gaat hiermee duidelijk verder gaat dan het atelierbezoek. Organisatoren NICC en Studio Start willen aandacht genereren voor het belang van kunstenaars en van ruimte voor artistieke ontwikkeling en presentatie in de stad. Welke rol spelen kunstenaars en hun initiatieven in een stad?  En hoe werken ze samen aan betaalbare creatie- en presentatieplekken voor artistieke praktijken met internationale uitstraling? Open Studio’s denkt na over hoe we een antwoord kunnen bieden op de uitdagingen van snel ontwikkelende steden als Antwerpen, Berlijn, Amsterdam en Londen, waar de beschikbare vierkante meter steeds duurder en schaarser wordt.

Zullen we blijven steken in de meer klassieke invulling van ‘gentrificatie’ waarbij de komst van kunstenaars en creatieve makers de huur- en vastgoedprijzen de hoogte in doet schieten? Of vinden de beleidsmakers en artistieke scène antwoorden over hoe een stedelijk en een kunstenaarsbeleid succesvol kunnen samengaan?

Een cruciale vraag…

Een cruciale vraag voor de toekomst van de kunstscène in deze (en andere) steden.
Tijs Ceulemans, foto: Melodie Barthels

Tom Liekens, foto: Glenn Geerinck

Fleur De Roeck, foto: Sofie Jaspers

Open Atelier vindt plaats op 2 september 2018 van 14u – 19u in Antwerpen.
Centraal verzamelpunt: MAS-Paviljoen
Klik hier voor alle info: www.openstudios.be

Author: The ArtCouch

Share This Post On

1 Comment

  1. jammer dat dit artikel wat laat kwam… zo mis je het evenement

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op