R.I.P. Ulay, een pionier in performance & body art

Op 2 maart overleed de befaamde body & performance kunstenaar Ulay op de leeftijd van 76 jaar. Hij is misschien best bekend als ‘partner van’, maar dat is onterecht. De kunstenaar had zo zijn eigen visie en (kunst)filosofie, los van dat van Marina Abramovic, hoewel ze uiteraard, gezien hun jarenlange gemeenschappelijke kunstpraktijk, gemeenschappelijke kenmerken bezitten.

In 2009 werd kanker bij hem vastgesteld, op het ogenblik dat een lange reportage over hem werd gemaakt. De plannen werden hierdoor wat veranderd, de reportage werd uiteindelijk een trip naar de mensen die hem doorheen zijn leven hebben beïnvloed op een of andere manier. Vrienden, voorbeelden, inspiratiebronnen. Een soort vaarwelreis. Mooi, al blijft het jammer dat hij de grote retrospectie van zijn werk, gepland voor eind dit jaar in het Stedelijk Museum in Amsterdam, niet zelf zal kunnen meemaken.

Zoals het een kunstenaar betaamt greep hij zelfs de zijn eigen heengaan aan als een kunstwerk. Uit de laatste reportage blijkt dat hij zijn kanker als het ‘grootste en belangrijkste’ project van zijn leven aanzag. Hij noemde het dan ook ‘Project Cancer’.

Heb je wat meer tijd, dan loont het zeker de moeite om het volledige portret te bekijken die Louisiana Channel twee jaar geleden van de kunstenaar maakte.

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X