Recordbedrag voor Banksy op openbare veiling

Spanning alom gisteren bij Sotheby’s, wanneer het werk van Banksy Devolved Parliament aan de beurt kwam. Geschat op zo’n twee miljoen euro, ging het uiteindelijk na 13 minuten spanning onder de bijl voor een slordige 11 miljoen.

Een stunt op zich, maar ditmaal heeft Banksy er geen hand in. Op Instagram laat hij weten dat hij het werk van de hand deed in 2011. Banksy zou echter Banksy niet zijn mocht hij dit nieuws niet kruiden met een relativerende commentaar, bij deze postte hij een quote van kunstcriticus Robert Hughes. Benieuwd of hij alle 5,392 (and counting) commentaren op zijn bericht heeft gelezen.

De timing voor de verkoop van dit werk kon niet beter gekozen worden, en verklaart misschien gedeeltelijk de prijs die er werd voor betaald. In een periode waarin het Britse parlement, toch de oudste moderne democratie op aarde, meer en meer op een waanzinnige klucht lijkt, vormt dit werk een duidelijke aanklacht tegen de evolutie in de Britse politiek. En tegen de Brexit, de kunstenaar is een actieve anti-Brexiteer en paste het werk, alsook de titel ervan, aan na de stemming rond de Brexit. De anonieme koper is misschien 11 miljoen euro lichter, maar hij houdt er een blijvende herinnering aan over van deze historische gebeurtenis.

Benieuwd naar hoe de veiling zelf verliep? Bekijk dan zeker de video van de 13 minuten bieding hieronder!

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op

X