“Rendering the unthinkable”… 9/11 herbekeken door 13 kunstenaars

Het zal misschien aan u voorbij zijn gegaan, maar in het 9/11 memoriam museum in New York loopt sinds september 2016 een merkwaardige kunsttentoonstelling. Niet alleen is het de eerste kunsttentoonstelling voor het museum, maar voor de gelegenheid nodigde ze 13 kunstenaars uit om werk te maken en tentoon te stellen rond 9/11.

Het is een emotioneel geladen tentoonstelling, gezien elk van de 13 kunstenaars op een of andere manier een band hebben met de gebeurtenissen. Een ervan verloor een broer bij de aanslag, anderen zagen het vanop afstand gebeuren, maar vast staat dat het op allen een diepe indruk achterliet. Kan niet anders, uiteraard, maar fascinerend is te zien hoe ze doorheen hun kunst trachten om te gaan met de treumatische herinnering. “Through the lens of art, we reflect on the raw emotion we all felt on that unforgettable Tuesday morning 15 years ago“, aldus de directrice van het museum,  Alice Greenwald.

Het levert divers werk op. Manju Shandler maakte bijvoorbeeld een serie van zo’n 3,000 schilderijtjes, een voor elk slachtoffer van de aanval. Doug en Mike Starn gebruikten een een vel papier dat na de aanslag door de wind werd meegevoerd to in hun atelier, en plaatsten er rottende bladeren op.

De tentoonstelling loopt op haar einde vrees ik. Maar niet getreurd, misschien belangrijker dan het resultaat van hun werk is het wordingsproces ervan, hoe ze erover nadachten en de gevoelens die ermee gepaard gingen. En daar bestaat online mooi materiaal van. Het 9/11 Memorial Museum maakte interviews met elk van de kunstenaars die er tentoonstelden.

We kunnen ze hier niet allemaal overnemen, maar je kan ze allemaal bekijken op de website van het museum, klik hier.

Donna Levinstone

Christopher Saucedo

Eric Fischl

Michael Mulhern

 

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op