Renteloze kunstlening ‘Kunst Aan Zet’ wordt een feit vanaf september 2019

Onder de naam ‘Kunst Aan Zet’ lanceert de Vlaamse overheid een renteloze lening om hedendaagse kunst aan te kopen van Vlaamse en Brusselse kunstenaars. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz maandag bekendgemaakt in de Brusselse Greta Meert Galerie. Het initiatief moet zorgen voor een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten en heeft als doel om de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken.

Met de renteloze kunstlening zal het publiek een werk kunnen aankopen van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Een bedrag van € 500 tot € 7000 kan, gespreid over een periode van maximaal 2 jaar, renteloos worden geleend. Een gelijkaardige lening bestaat al langer in Nederland en Groot-Brittannië en zorgde er voor een boost in de verkoop van kunst en unieke designstukken. Het initiatief werd eerder aangekondigd onder de werktitel Kunstkoopregeling en zal voortaan ‘Kunst Aan Zet’ heten. De start van het pilootproject in Vlaanderen en Brussel is voorzien voor september dit jaar.

Kunst Aan Zet heeft als doel de toegankelijkheid van de hedendaagse kunsten te verbeteren. Uit onderzoek in het kader van het project blijkt dat heel wat vooroordelen over de kunstmarkt zorgen voor een drempel bij het grote publiek. De betrokken galeriehouders bevestigden de nood aan een gezamenlijk initiatief om kunstliefhebbers te stimuleren hedendaagse kunst te verkennen en aan te zetten om een kunstwerk te kopen.

Ook over de aankoopprijzen van hedendaagse kunst bestaan veel vooroordelen. De topnamen die astronomische bedragen halen vormen maar een klein deel van de kunstmarkt. Voor meer bescheiden bedragen kan je al een interessante editie van een grotere naam of een uniek kunstwerk van een jonge kunstenaar aankopen. Het is vooral in de eerste 10 tot 15 jaar van hun loopbaan dat kunstenaars en ontwerpers een laag en onzeker inkomen hebben. Met het initiatief wil Kunst aan Zet meer kunstenaars de kans geven op een leefbare kunstpraktijk.

In de aanvangsfase zijn een 20-tal kunstgalerijen geselecteerd om de lening aan te bieden, maar algemeen coördinator Hans Ruebens mikt op termijn op een 60 galerijen. Deze moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten ze onder meer minimum 3 jaar bestaan, en een minimum van 2 kunstenaars uit Vlaanderen of Brussel vertegenwoordigen. Ook wordt aan de hand van mystery shopping de toegankelijkheid van de galerij gecontroleerd.

Dit initiatief wordt ondersteund door Kunst in Huis vzw, die instaat voor de coördinatie en promotie, en Hefboom cvba, die de lening zal verstrekken.

Minister van Cultuur Sven Gatz bij de aankondiging van Kunst Aan Zet

Author: Frederic De Meyer

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Flemish government launches interest free loans to purchase contemporary art – European Artists' Rights - […] Link to an article with more information (in Dutch). […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op