Kunstwerken maken met… alles behalve verf. Vijf fascinerende voorbeelden:

In sé genieten kunstenaars de volle vrijheid in hun kunstpraktijk. Dit geldt niet enkel voor het thema dat ze uitkiezen, of de stijl die ze hanteren, maar evengoed voor de materialen die ze gebruiken. Deze laatste vorm van vrijheid leidt soms tot verrassende keuzes, maar leiden steevast ook tot bijzondere kunst. Deze vijf kunstenaars specialiseerden zich in het gebruik van een specifiek en verrassend materiaal voor hun werk. Maar pas op, ze zijn niet allemaal risicoloos!

Verpakkingstape

De Nederlander Max Zorn stond reeds bekend als street artist voordat hij zijn werk ook op kleinere schaal begon te maken. Zijn basismateriaal? Kilometers verpakkingstape en een enkel scalpel. Maar wat hij er mee doet, van portretten tot minutieus uitgewerkte taferelen, tart de verbeelding. Hij brengt de tape op glas aan, gezien zijn werk beter uitkomt wanneer er achter het ‘doek’ licht schijnt:

Koffie

Niet zeker of ze in Cyprus genoeg koffie hebben voor deze Maria Aristidou, maar haar portretten op basis van koffie gaan intussen de hele wereld rond. In dit filmpje toont ze hoe ze een studie maakt van DaVinci. Kunst om van wakker te blijven alleszins!

Wijn

Net als Maria Aristidou schildert deze Amelia Fais Harnas voornamelijk beroemdheden. Met dat verschil dat ze geen koffie gebruikt, maar wijn. Het gebruik van deze grondstof heeft overigens een diepere reden: “A portrait artist at heart, I am particularly intrigued by the challenge of trying to control the unpredictable nature of wine bleeding through fabric in order to channel the equally imprecise nature of a person’s character”, aldus Amelia.

Explosieven

De Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang is een meester in explosieven en vuurwerk -hij was onder meer verantwoordelijk voor het vuurwerk bij de openingsceremonie van de Olympische spelen in China. Maar dezelfde technieken past hij ook to om plastisch werk te maken, en het resultaat is verbluffend! Werken met ontvlambaar poeder is overigens een nostalgische oefening voor deze kunstenaar. Hij werkt enkel met natuurlijke producten, die vroeger geneeskundige krachten werden toegedicht (powder medicine) in het China uit zijn jeugd. De techniek is minder eenvoudig dan het lijkt, en heeft veel minder met toeval te maken dan met perfecte beheersing en kennis van de materialen. Cai is dan ook van kinds af aan bezig met het perfectioneren van deze techniek.

Zand

Sommige materialen bieden dan weer de kans om eindeloos werken te scheppen en te herscheppen. Zand is een uiterst dankbaar materiaal voor deze Albanese kunstenaar Fatmir Mura. De taferelen mogen dan nog wat naïef ogen, maar het procédé dat er aan de basis van ligt is alleszins magisch. We zouden er naar kunnen blijven kijken:

Author: The ArtCouch

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Deel dit artikel op